Това попита шефката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ана Караиванова пред bTV по повод скандала с имоти край Приморско, отдадени на близките на магистрати като крайно нуждаещи се.

Заключението на Инспектората е, че “общата обстановка на едно безхаберие и нетърсене на отговорност защо е свършена работата или не”, каза Караиванова. Според нея едва ли има някакъв корупционен интерес. По думите й обаче, не само магистрати са получили евтини имоти, облагодетелствани са и висши началници от МВР.
"Кметът е раздавал евтино общинско място на сина на пожарната и в замяна на това се строи пожарна в населеното място. (разследването показа, че синът на бившия шеф на пожарната Кирил Войнов също е получил парцел - бел.ред.) По този начин са се купували пожарна, съд и т.н. Облагите - лично за нас, средствата - за данъкоплатеца”, допълни Караиванова.

По думете й въпросът е политически. Тя поясни, че по време на първия сигнал, подаден в Бургас от Здравко Василев от Приморско, който стана известен с участието си в “Биг Брадър”, е течала предизборна кампания.
“Тогава Здравко Василев също е бил кандидат за кмет и той е подал сигнал срещу своя опонент”, уточни Караиванова. Според нея обаче, въпреки това фактите са си факти и още тогава полицията е можела да ги събере.

"ВСС наложи една доста строга дисциплинарна практика. Ако трябва да сравним числа, никога досега не е имало толкова много уволнени", коментира Караиванова в отговор на въпрос защо е толкова против ДАНС да проверява магистратите.
“Полицията ли е само нравствена?”, запита тя по повод думите на правосъдния министър, че по новия Закон за съдебната власт трябва да има измерване на нравствените качества на хората от правораздаването.
Нещо куца в организацията на прокуратурата. Не трябва да наказваме хората, които си вършат работата, а да видим, че проблемите са навсякъде. Проверка от службите на магистратите би било нарочване. Въпросът е службите да се занимават с престъпленията, а не те да дават нравствения билет", категорична бе Ана Караиванова.