Той коментира вчерашното изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов, че 25 члена на ВСС са твърде много за малка България и политическата квота в него е излишна.

"Държа да има съдебна реформа, но съм човек прагматик и нека тези, които предлагат такива промени да не си хабят силите", каза още висшият магистрат, цитиран от БГНЕС.

Според него в повечето държави, където има ВСС, има и политическа квота, и президентска. Основното, което трябва да се направи по думите му, е да има ясни правила и прозрачна процедура при избора на достойни и честни хора за съдии.
"Съдебната реформа се движи, макар и мъчително", каза Пенчев.

Той отчете скандала с Красьо Черния, но отбеляза и подадените оставки по този случай, нещо което не се е случвало досега. Председателят на ВАС смята, че въпросът за независимостта на съда също е решен в Конституцията. Ниското доверие в съда, според вчерашното социологическо изследване на НЦИОМ, той обясни с нуждата от по-голяма ефективност, която също е въпрос на законодателно уреждане.

Пенчев посочи, че най-големият бич за хората са гражданските и административните дела. Имаме свръхнатовареност, каза съдията и даде пример с Комисията за избирателен кодекс, която, според него, работи прекрасно и с гражданско участие.

"Същото може да направим и със съдебната реформа, имаше идея да се свика Консултативният съвет по национална сигурност при президента за съдебната реформа, но това не се е случило досега", каза още Константин Пенчев.

Той отбеляза, че не смята за уместен протест на държавните служители срещу идеята да си плащат осигуровките и той самият не би участвал в такъв протест.