Почти до бой се стигна в парламента между "Продължаваме промяната" и "Възраждане" в пленарна зала. Повод станаха думите на депутатът Искрен Митев от ПП към лидерът на Възраждане Костадин Костадинов  по време на дебатите по промените в Закона за досиетата.

Митев се обърна към залата с думите, че "господин Копейкин" има спестявания в евро но е против приемане на еврото, както и че е против ваксините, но в групата му има ваксинирани.

"Стана ясно, че господин Копейкин (така нарече Костадин Костадинов - б.р.) предаде хората, защото си купи къща с техните пари, парите, които му останаха си ги превърна в евро, ваксинира се и накрая вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите", заяви Искрен Митев от парламентарната трибуна, от което последваха закани, спречкване и почти бой.

Лидерът на "Възраждане" веднага поиска думата от председателстващия заседанието Кристиан Вигенин, но не му беше дадена, защото наред да говори беше Тома Биков от ГЕРБ.  Тогава Костадинов отиде до Вигенин и го предупреди - "на тоя тъпак ще му разбия носа". На свой ред Вигенин се опита да опита да го успокои.

След това Костадинов отиде до мястото в залата, където стоеше Митев, за да му поиска обяснение директно.

Снимка: Скрийншот

Митев издърпа вратовръзката на Костадинов, което предизвика спречкване и депутатите от "Продължаме промяната" и "Възраждане" се хвърлиха да ги разтървават, след което се стигна до бутане между тях. Квесторите се включиха и така не се стигна до бой. Кристиян Вигенин даде 30-минутка почивка до 12 часа заради невъзможността заседанието да продължи и прати депутатите да гледат изложбата в парламента по повод 120 г. от "Майчин дом".

През това време гостите в залата, които бяха деца по повод 1 юни, гледаха разигралата се грозна сцена между народните представители.

Ситуацията ще бъде разгледана на председателски съвет, обяви след почивката на депутатите Вигенин.

"Възраждане" поиска извинение от "Продължаваме промяната"

На брифинг  от "Възраждане" настояха за официално извинение от ПГ на "Продължаваме Промяната" (ПП) и наказание за Искрен Митев. Костадин Костадинов потвърди, че Митев го е дръпнал за вратовръзката при спречкването в залата.

Не бива да допускаме простащината в НС, заяви по-късно пред журналисти Костадинов. По думите му "Възраждане" не си позволявали обидни квалификации, а това, което направил Митев било безпрецедентна поредица от клевети и обиди, и използване на жълти медии.

"Това е нещо, което издава страх и безсилие. Няма да обвиня парламентарната група на "Промяната". Представители на неговата група се опитаха да го озаптят, за което им благодаря. Обаче искаме извинение от страна на групата. Не от лицето Митев, него никой няма да запомни", каза Костадинов.

Съпартийците му си позволявали "да излезем в малко по-остър тон", но намирали начин да успокоят нещата.

"Подобни нелицеприятни сценки уронват авторитета на НС. Искаме наказание", настоя лидерът на "Възраждане".

Той поиска цялата група на "Промяната" публично да се извини, а ръководството на парламента да наложи "каквото прецени" наказание на Митев.

Костадинов заяви, че не е обиден, че са го нарекли Копейкин, защото той бил литературен герой от Гогол, позитивен при това. Но руската литература и четенето не били модерни. Думите му за тричането били шега.

Митев се извини на децата и зрителите, но и на Костадинов

По-късно от парламентарната трибуна депутатът Искрен Митев се извини пред децата и зрителите на грозната сцена. Преди това той разговаря и с председателя на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов в стаята на групата.

Днес е денят на детето и мисля, че не беше най-добрият момент да се разиграе тази сцена в Народното събрание, на която всички станахме свидетели, каза Искрен Митев от парламентарната трибуна. На първо място искам да поднеса извинения на децата, на зрителите, които станаха свидетели на тези грозни прояви, в които и аз взех участие, и разбира се, да се извиня, ако по някакъв начин моето поведение е допринесло тази агресия да се разпространи по този начин, заяви той.

Снимка: БТА

Преди това след разговор с Костадинов, Митев каза пред журналисти, че не му се е извинил. Мисля, че тези неща първо трябва да се решат между нас, а не пред очите на децата и на всички зрители, коментира той. Просто исках да му кажа, че не съм съгласен с твърденията, които той направи. Той иска да се извиним. Аз пак твърдя, че ще се извиня за нещата, които смятам, че заслужават извинение, посочи депутатът от ПП.

Снимка: БТА

Искрен Митев коментира, че за него е притеснително, че Костадинов се е разпознал в думите от трибуната по време на дебата.

"Той тръгна към мен, тръгна да ме обижда, аз просто исках да му оправя вратовръзката, но явно по друг начин е изглеждало", разказа Митев. По думите му, всеки достоен човек трябва да избягва по този начин да се държи.

"Ако г-н Костадинов се чувства обиден, че съм му пипнал вратовръзката - за това, бих се извинил", каза Искрен Митев.

А дали би се извинил и за думите си, Митев отговори, че от "Възраждане" много пъти ги провокират с различни теми - декларации, твърдения за еврото, за ваксините. Когато някой открито изказва от трибуната неща, които противоречат крайно с реалността и накърняват достойнството не само на нашите избирателите, но и на хората, които са останали в България, това не мога да простя, каза той.

Снимка: БТА

Скандили белязаха първия пленарен ден на депутатите

Скандали по всички теми от дневния ред на обществото белязаха днешния първи пленарен ден от новата работна седмица на депутатите.

Още в началото на заседението от ПГ ГЕРБ-СДС атакуваха политиката на кабинета по справянето с бежанската криза във връзка с обявеното намерение за прекратяване на плана за разселване на бежанци във вътрешността на страната. От СДС разпространиха съобщение, в което искат оставките на вицепремиера Калина Константинова и на председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева заради събитията от последните дни, свързани с бежанците от войната в Украйна. Изслушването на Калина Константинова стана втора точка за утрешния пленарен ден. 

Скандалите продължиха за приемането на еврото, след като председателят на НС обяви, че планът за влизането ни в еврозоната е вече в парламента.  Костадин Костадинов заяви, че в миналия петък правителството "е извършило покушение" срещу финансовия суверенитет на България. По думите му само десет от министрите са го подкрепили, останалата част - не.

Няма как в една правова и демократична държава десет човека да вземат решение, което засяга съдбините на милиони българи и то не какво да е, а решение, с което се унищожава българската валута, посочи Костадинов. Затова от "Възраждане" смятаме, че трябва да има референдум по въпроса и търсим подкрепа от представители на парламентарни партии, за да можем да поставим този въпрос тук, в Народното събрание, каза той. Ако това нещо не стане, ние ще се обърнем тогава към българския народ и ще съберем необходимия брой подписи, добави лидерът на "Възраждане".

"Големият въпрос обаче ще бъде - ако за нас не е проблем да съберем 500 хиляди подписи по улиците, но е проблем да съберем 50 тук в НС, доколко това НС е народно и доколко народните представители тук са народни и кого всъщност представляват те - българският народ или някой друг", коментира Костадинов.

Третата тема, която скара народните представители, беше закона за досиетата. ДБ предложиха хората с картонче да бъдат обявявани всеки път, щом се кандидатират за някаква длъжност. А от ГЕРБ се обявиха директно за лустрация, макар и закъсняла.