Частични местни избори се проведоха днес на пет места в страната. Хората гласуват на втори тур за кметове в община Баните, Смолянско, Трояново и Боян, Бургаско, Славовица и Стежерево - Плевенско.

На балотажа в плевенското село Славовица е избрана за кмет на кметството Галя Игнатова. Това съобщи Йорданка Илиева - председател на Общинската избирателна комисия в Долна Митрополия, цитирана от БТА.

Игнатова, издигната от ПП Движение България на гражданите, е получила подкрепа от 169 избиратели.

За другия кандидат - Георги Васков, издигнат от ПП ГЕРБ, са гласували 155 от избирателите.

Избирателната активност е била 74.5 на сто. Вторият тур на изборите в селото е протекъл спокойно, без сигнали за сериозни нарушения, уточни Илиева.

Изборният ден в община Баните завършва при близо 70 процента активност за общо 3598 избиратели. Там избират кмет между кандидатите на ГЕРБ и ДПС, които стигнаха до балотаж. Изборите преминаха спокойно, съобщи БНТ. 

Най-висока е избирателната активност при мобилната секция, която днес трябваше да обиколи 59 адреса и затова за нея изборният ден започна час по-рано, по решение на ЦИК.

Най-ниска е избирателната активност в Давидково - 64 на сто.

Без нарушения и при всички необходими противоепидемични мерки премина изборния ден в с. Трояново, община Камено. На балотаж се изправиха Димитър Николов, издигнат от Инициативен комитет и Галина Христова от ГЕРБ.

По последна информация там избирателна активност е близо 50%.

Местните изборите се провеждат, заради смъртта на кмета на Трояново - Андон Николов, който почина от коронавирус.

При близо 74% избирателна активност приключи изборния ден в село Стежерево, съобщи "Фокус".

Към 17.30 часа са гласували 237 души от общо имащи право на глас 358. На територията на кметството е разкрита 1 секционна избирателна комисия.