Писателката, журналист и психотерапевт Виргиния Захариева написа остро отворено писмо до управляващите, в което ги обвини в арогантно и неуважително отношение към българите, на които все едно трябва да помагат от собствения си джоб. "Държавата във ваше лице е токсична. Тя е опашката на вируса", заяви още тя.

Ето цялото писмо, публикувано в профила във Фейсбук на Захариева:

"Вчера на брифинга на правителството за мерките за подпомагане на населението, свободните професии изобщо не бяха споменати. Министъра на финансите след като изброи мерките за бизнеса и някои мерки за пенсионерите, каза че останалите, които влизат в групата на маргиналите, не подлежат на подпомагане.

Като цяло поведението и излъчването ви е арогантно и неуважително към тези, които управлявате. Все едно трябва да помагате на българите от собствения си джоб. Вярвате, че обществените блага ви принадлежат?

В тези две седмици или два месеца изолация, без ясни мерки за разсрочване на плащанията за населението, явно не си давате сметка за психологическия ефект, който има тази ситуация върху населението.

Затворени у дома, обливани от апокалиптични новини, хората не могат да разтоварят тревогата в действие: нито могат да нападнат, нито да избягат и се получава опасно нагнетяване на напрежение. Знаем какви са последствията: тревожни разтройства, депресии, неконтролируема агресия. Казвате ни: "айде още една седмица не е минала..." И балканското: - "Търпете...това може да продължи и година...". Всички имаме отговорности към близките и обвързаности, които не Търпят отлагане.

Пак се прилага принципа, който издържи. "Имате много спестявания". Но и да издържат някои, как ще живеят сред притиснат озверял народ. "Радвайте се, че не пускаме декрети като Орбан..." Разбираме намека. Познаваме диктатурата.

Грижата се налага СЕГА, Господа управляващи, за да се запази психическото равновесие, за да можем после по-лесно да излезем от кризата. Вирусът ще премине. Психичното и духовното здраве се лекуват много по- дълго и трудно!

Държавата е за това, за такива ситуации.

Пространните ви брифинги са фалшива игра на демокрация! Държавата във ваше лице е токсична. Тя е опашката на вируса.

В момента губим и последните си лични свободи. Дали ще спрете да следите телефоните ни след тази криза? И освен това казвате: Останете си у дома и вземете още кредити ако нямате средства.

Супер!

Природата на бъдещето е несигурна. Същността на живота е движение и промяна. Когато имате поданици и искате да ги затворите за тяхно добро, да им отнемете свободата, правото на труд, трябва да дадете нещо. Да поемете отговорността да рискувате средства! Не хората!

И да сте смирени щом са ви избрали да им служите".

Вчера, след като премиерът Бойко Борисов обяви нови икономически мерки за справяне с кризата и обяви, че държавата отпуска милиарди, финансовият министър Владислав Горанов заяви:

"Държавата не е създала социалната система по повод на кризата - тя е доста модерна и тези граждани, които до вчера са работили и имат осигурителни вноски, ще получат помощи. Тези които са социално слаби, получават закрила през социалната система. Българските граждани, които са маргинали и не попадат в нито една защитна социална схема, са социално изолирани и едва ли можем да направим много за тях. Те по-скоро спазват препоръките на кризисния щаб".

Виргиния Захариева е родена на 02.09.1959 г. в София. Завършва висше образование в СУ "Св. Климент Охридски", специалност Българска филология и Психология. Специализира аналитична психотерапия в Института по психология и психотерапия към Вестдойче Академия, Дюселдорф-Мюлхайм, Германия. Автор е на три поетични книги: "Камъкът, който не слуша реката" (1989), "Кокошката с зашитото око" (1992) и "Кадрил късно следобед" (1996). Има 30-годишен опит като журналист във всички видове медии - радио, телевизия, вестници и списания. Специализира производство и реклама на културни програми във френската национална телевизия в Париж, където работи с Бернар Пиво и с Бернар Рап. Участва в създаването на локалната станция на Радио Франс Ентернасионал в София, където в началото прави информационни емисии, а по-късно води предавания.