Редно е ОЛАФ да дойде и да провери какво се случва с "Джи Пи Груп", но да раздаваш присъди през медиите има тежки последици. Това заяви Кристиан Вигенин - председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове пред БНР.

Неговите думи са по повод изказването на премиера Борисов, който настоя строителната фирма да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране.

Вигенин призова Борисов да се въздържа от такива коментари.

"Това е едно неразбиране вероятно на съдържанието на думата "върховенство на закона". Другият проблем е, че подобни нареждания пред медиите започват да се изпълняват, а би трябвало да имаме стабилни институции, които да кажат, че това не е възможно по този начин. Трябва да има ясно разграничение на властите. Нека се фокусираме върху създаването на работещи институции, а не да заместваме тях с висшата политическа воля от "Дондуков"". Имаме позиция "против" обвързването на европейските фондове с върховенството на закона", допълни Кристиан Вигенин.

Според него, такъв тип мерки предоставят възможност да се злоупотребява с този факт за други цели, заради финансови или други интереси, да се представят някои проблеми в прекалено тежка светлина, без те да са такива.

Делегация от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове днес и утре ще бъде на работно посещение в Букурещ. Според статистиките Румъния е една от страните, които сравнително добре се справят с усвояването на средствата по европейските програми. По този повод депутатът добави:

"И за двете страни тези фондове са важни. Ние имаме общи цели в дискусиите на европейско равнище. И по други въпроси имаме общи задачи. Смятам да обсъдим въпроса за Дунавската стратегия. Трябва да гарантираме, че и по тази стратегия ще има достатъчно заделен ресурс, че тези макрорегионални стратегии ще останат важен фокус за ЕС. Надявам се румънското председателство, което ще започне през януари, да продължи, да фокусира малко повече върху този приоритет, върху Черноморския регион в по-общ план и да видим какво от това, което ние успяхме да постигнем по време на нашето председателство, може да намери продължение и при тях".