Защо трябва да се случи българският хъб "Балкан" - това е обсъдил българският премиер Бойко Борисов с еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер в Мюнхен в рамките на международната конференция по сигурността, съобщиха от п.

"Това не е нещо в повече за България, а след като близо 17 млрд. куб. метра, които минават сега през България за Турция, престанат да минават, нашите тръби ще се изпразнят. И е задължително да възстановим баланса - да мине "Турски поток" и да стане газов хъб Балкан. Искаме да имаме това, което имаме към момента", аргументира се Борисов.

По отношение на ситуацията в черноморския регион премиерът Борисов заяви, че трябва да се консолидираме, да сме единни в отбранителните си способности, да увеличаваме парите за отбрана и сигурност, но трябва да водим и максимално добър диалог с Русия и Китай. Премиерът Борисов добави, че предстои посещение в България и на руския премиер.

Премиерът Борисов изтъкна огромната подкрепа за България, която е засвидетелствал баварският премиер и лидер на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер и добави, че той ще посети страната ни през май тази година. Пред Борисов Зьодер (двамата са на снимката) се съгласил, че България се нуждае от допълнителна финансова подкрепа във връзка с охраната на границата.

Изключително сме впечатлени как пазите външната граница на ЕС. Бих искал съвсем скоро да посетя България и да се уверя лично в това, което са ми разказвали мои колеги. Това заяви на свой ред Маркус Зьодер. Впечатляващо е това което прави вашето правителство, добави баварският премиер, цитиран в съобщение на Министерски съвет.

Страната ни доказа, че може да защити външната граница ЕС, включително в условията на безпрецедентен миграционен натиск, отбеляза Бойко Борисов. Дължим ви не само морално, но и финансово признание, защото вие охранявате Европа, добави от своя страна Зьодер в контекста на разговора за миграцията.

Премиерът Борисов отбеляза и сериозната работа на страната ни в борбата с контрабандата, като обърна внимание на дейността на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.

Маркус Зьодер определи като впечатляващи и икономическите показатели на страната ни, с които премиерът Борисов го запозна. Българският министър-председател изтъкна, че сме сред страните, които спазват напълно маастрихтските критерии. Премиерът Борисов отбеляза ниския външен дълг, икономическия ръст и фискална дисциплина, слабата безработица и нулевата инфлация.

Борисов акцентира върху търговско-икономическите отношения на България и Бавария, подчертавайки предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация. България е атрактивна като инвестиционна цел, перспективен пазар и надежден доставчик, което я прави ценен външнотърговски партньор на Бавария, добави премиерът Борисов.

Българският министър-председател изрази увереност, че е налице неизползван потенциал за развитие на икономическите връзки с Бавария, като отбеляза, че двустранният стокообмен вече надхвърля 1 млрд. евро годишно. Според премиера Борисов постоянната комисия "България - Бавария" може да допринесе за активизиране на взаимодействието и изрази очакване в рамките на следващата 14-та Сесия, която трябва да се проведе в България, да бъдат очертани новите насоки в работата на Комисията, с цел засилване на двустранния диалог. Към момента акцент в работата на постоянната комисия са теми като дуалното обучение, междуфирмено коопериране, иновации и трансфер на технологии.