Бюджетът на Министерството на културата (МК) е 100 млн. лв., а при предишното управление е бил 120 млн. лв. "Въпреки това ще се справим, макар и на ръба на санитарния минимум. Трябва да издържим на кризата - до август-септември," допълни Рашидов, цитиран от БТА.
Започнала е активна работа за промяна на финансирането в държавните театри и музикалните институти. Предложено е на Министерството на финансите да се осигури възможност за постепенно навлизане на делегирани бюджети и за увеличаване на разходите при преизпълнение на собствените приходи в театрите и музикалните институти.
Нов устройствен правилник на МК, две нови структурни звена - Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" и "Координация на проекти и програми" - за усвояването на европейско финансиране, оптимизиране на щата с 15-процентни съкращения е сред свършеното за стоте дни. Над 200 млн. лв. за култура, включително за културен туризъм, са предвидени от европейските фондове.
Много нарушения са били констатирани в Министерството на културата, след направените проверки, назначени от Вежди Рашидов. Сключвани са и договори за наем на неизгодно ниски цени, разкри той. В Националния музей на българското изобразително изкуство (НХГ) са сключени договори за смяна на паркет и после за реставрация на паркет в същото помещение и за други ремонти по цени над три пъти по-високи от пазарните. Сключвани са договори за строително проучване и проектиране с неясна цел и приложение. През 2005 г. галерията получава дарение от Юго Вутен за 96 000 лв. и по този повод зала в НХГ носи името на Вутен, а МК само за този ремонт предоставя още 146 000 лв., посочи Стоянов. Освен това в периода 2005-2009 г. са осигурени общо 2 345 000 лв. за ремонти и изграждане на ново фондохранилище за галерията.
Още през май 2009 г. е завършено новото фондохранилище в сграда на МК на бул. "В. Левски" и ул. "Московска", но досега не е предприето нищо за преместването на произведенията от помещенията в сградата на Народното събрание, като за това се искат 60 000 лв. при реално необходими разходи от 10 000 лв., обясни главният секретар на МК.
В театъра "Назъм Хикмет" - Разград, е установено, че договорът на театъра за сътрудничество и съвместна дейност с фирма "Антора" е сключен в нарушение на Закона за държавната собственост. Констатирани са неправомерни компенсации на командировки с нерегламентирано ползване на отпуск без документ на основание на колективен трудов договор, нерегистриран в Инспекцията по труда. В театъра "Кадрие Лятифова" в Кърджали в периода 2003-2008 г. са сключвани договори за изработване на идейни проекти и сценография на пиеси, които не са поставяни. Директорът Орхан Таир е сключвал граждански договори със своята сестра, която по време на изпълнението им е била извън България, както и договори с непълнолетния си син. Сключвани са договори с лица, заети по трудово правоотношение, като предметът на договора им съвпада с основните им трудови функции, сочи проверката.
В "Реставрация" ЕАД е констатирана неефективна дейност и лошо финансово състояние - към 30 септември 2009 г. дружеството приключва на загуба от над 50 хил. лв. Основен възложител по договорите, изпълнявани от дружеството в последните години, е МК. Това формално не е нарушение, но проблемът е, че работите са възлагани по завишени цени и финансовият резултат е загуба. Това значи, че или е работено много неефективно, или е имало неправомерно отклоняване на средства, коментира Стоян Стоянов. Той съобщи, че резултатите от проверките са предоставени на Агенцията за държавна финансова инспекция, за да се установи отговорността на съответните длъжностни лица.