Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за МВР със 136 гласа "за". Румен Радев получи подкрепата само на 59 депутати от БСП.

Промените бяха гласувани на 11 юни т.г. Президентът върна някои текстове за ново обсъждане с аргумента за дублиране на функции по охрана на лица. С проектозакона се създава Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма". Тя ще има възможност да осъществява охрана на лица, чиито живот е застрашен. Според президента обаче създаването на тази дирекция ще дублира функциите на НСО, а това създава условия за неефективно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

От ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" обявиха, че няма да подкрепят президентското вето. Според ГЕРБ става въпрос за взаимодействие, а не за дублиране на функции, и целта на промените е охрана на служители на органите на държавна власт при конкретна застрашеност.

От "БСП за България" посочиха, че с измененията се създава конкуренция между институциите и се прави опит за изземване на функции от президента и прехвърлянето им на изпълнителната власт.

Дебатът отиде в друг коловоз - НСО да работи като дирекция в МВР

Депутатите се обявиха за закриване на НСО при обсъждането на промени в Закона за МВР, върху които президентът Румен Радев наложи вето. "Обединени патриоти"/ОП/ и "Атака" смятат, че службата трябва да бъде закрита, защото е тоталитарна.

Спорът беше най-вече около дублиране на функции и за взаимодействието между отделните структури. Управляващите и "Воля" обявиха, че ще гласуват против ветото, БСП поиска то да бъде подкрепено.

Държавният глава смята, че поправките водят до дублиране на функции по охрана на определени лица. С приетия закон една от основните дейности на МВР - охранителната дейност по опазване на обществения ред и осигуряване безопасността на движението по пътищата, е допълнена с нова задача по охрана на лица, пише в мотивите си Радев. При очертаването на дейността по охрана на лица обаче Законът за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи не определя целите на тази охрана, се посочва в аргументите.

Иван Иванов от левицата изтъкна опасения, че с тези измененията НСО "върви към своя залез" и затова са нужни промени именно в закона за НСО в посока разширяване обхвата на охраняваните от нея лица, да се запишат параметрите на тези лица.

Оставяте и МВР, и НСО на един крак, включи се в дискусията Красимир Янков/БСП/.

Ако не вярвате на НСО, е друг въпрос, допълни той. Но добави, че върху НСО, с оглед на последните снимки, е поставено тъмно петно и то трябва да бъде изчистено. Има ли прогноза кои ще бъдат охраняваните лица, институции, какъв ще бъде бюджетът, попита също Янков.

Депутатът обърна внимание, че големият въпрос е за взаимодействието между отделните служби по сигурността.Трябва да се стигне до политически консенсус, за да знаят служителите какви права имат отделните звена, убеден е той. Системата за сигурност работи реално срещу заплахите и противодейства. Слушайте професионалистите, настоя Янков.

От "Атака" смятат, че през последните години НСО е допуснала много провали и е нужна решителна и принципна промяна. По думите на Павел Шопов, този закон е хубав, защото ще доведе до разформироване на службата, към което категорично трябва да се върви. Това е старото, "някога тодорживковско УБО", с голям бюджет, подчерта представителят на "Атака". С ветото президентът атакува и регламентирането на охраната на лица като конкретна полицейска дейност без законово да се определя обхватът, целите и условията на тази дейност. Така, според държавния глава, се създава възможност за последващо ограничаване на права и противопоставяне на различни интереси, на субекти и институции, не е съгласен с промените президентът.

Създаването на ГД "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" е най-главната промяна, подчерта Валентин Радев/ГЕРБ/. На пръв поглед НСО е "стар образец, от едно време" и досега имаше дублиране на функции с бюрото за защита на свидетелите и със съдебната власт, но никой досега не е поставил въпроса в НС, припомни той.

Депутатът допълни, че с промените се дава възможност на една структура, която има регионални звена, да охранява, защото НСО не може да охранява служители в отделни райони.

Относно твърдението на президента, че внасянето на промените не е съобразено със стратегическия преглед на системата за сигурност и на системата за отбрана, Радев обясни, че тези прегледи се отлагат и не са приключени, и затова не може да се чака без край.

Съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов обяви, че те няма да подкрепят ветото, защото НСО не трябва да съществува в този вид. Тази структура е рядко срещано явление в нормалния свят, не може едни елитарни структури да охраняват висшата част на политическата класа, а населението да се ползва от друг тип охрана, коментира политикът.

Президентът не прави разлика между охрана на лица и вида лична охрана, определена в закона за НСО, посочи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. Той обясни, че основната цел е да се възстанови основна структура в МВР - жандармерията, като се обедини със специализирания отряд за борба с тероризма в една обща структура. Ципов добави, че идеята на промяната е законова регламентация на участието на тези групи в полицейски операции.

Веселин Марешки обяви, че "Воля" няма да подкрепят ветото, освен защото приемат аргументите на вносителите, но и защото няма публичност, яснота на мотивите на Румен Радев.

Писането на такива мотиви, говоренето на ангро за службата, която е на подчинение на президента, показва, че той иска да я закрие, коментира Маноил Манев. По думите му, НСО трябва да изгради своята съпротивителна сила срещу "политически щения за власт на този, който я ръководи".