Великобритания и Европейският съюз се споразумяха за датите на три кръга едноседмични преговори по споразумението за бъдещите си отношения след Брекзита. Двете страни съобщиха това в общо изявление, потвърждавайки, че в края на юни ще бъде направен преглед на високо равнище на постигнатия напредък, предаде Ройтерс.

Преговорите ще се осъществят чрез видеоконферентна връзка, като първият кръг ще започна на 20 април, вторият - на 11 май, а третият - на 1 юни.

Великобритания се стреми към всеобхватно споразумение за свободна търговия с ЕС. След като напусна съюза в края на януари, Обединеното кралство ще трябва да съблюдава европейските регулации до края на годината, като междувременно ще се работи по ново постоянно споразумение.

Датите на преговорите бяха определени при разговори между двамата главни преговарящи - Мишел Барние от страна на ЕС и британския му колега Дейвид Фрост. Разговорите бяха оценени от преговарящите като конструктивни.

Въпреки пандемията от коронавируса, поради която преговорният процес беше прекъснат, британското правителство твърди, че не планира удължаване на преходния период след сегашния краен срок.

През преходния период до края на годината, договорен между Брюксел и Лондон, на практика няма да се промени почти нищо. Ако двете страни не успеят да се договорят дотогава, има риск търговията да бъде затруднена от митнически задължения, по-щателни проверки на стоки и други препятствия.

Във вторник, 14 април Мишел Барние написа в Туитър, че се връща на работа почти четири седмици, след като обяви, че се е заразил с новия коронавирус.

Асоциацията на германските търговско-промишлени камари (Deutscher Industrie- und Handelskammertag, DIHK) отправи призив за удължаване на преходния период, което до момента Лондон отхвърля.

Според проучване на DIHK, 58 процента от фирмите се опасяват от влошаване на бизнес връзките с Великобритания тази година. Компаниите ще бъдат обременени и с непредвидим Брекзит, освен с вредите от коронавируса, предупреди организацията на германските работодатели.