"Възраждане" внася в прокуратурата сигнал срещу финансирането на НПО и медии от фондация "Америка за България". Материалите са 358 страници и съдържат данни за грантовете, които са получавани у нас през последните 15 години, съобщиха на пресконференция от партията.

Според лидера на формацията Костадин Костадинов става дума за медийна и политическа корупция, която засяга националната сигурност. По думите на адвокат Росен Рашков и екипа му, който е подготвил материалите за внасяне в държавното обвинение, средно на година са били раздавани по 20 млн. лв. на година за развитие в сферата на медиите, правосъдието, изборите и образованието.

"Вече може да се каже, че разполагаме с пълен свод от материали и информация за начина, по който е изградена тази сложна октоподоподобна или дървовидна структура, окопала се на всички нива в българската държава, като започнем от администрацията и минем през всички останали нива на българските чиновнически служби и стигнем до т.нар. неправителствени организации, които като почнем да се разчепкваме в техния генезис, установяваме, че те не са неправителствени. Те са правителствени, на американското правителство, и изграждат агенти за влияние в нашата държава", заяви Костадинов, цитиран от БНР.

Той допълни, че "Възраждане" са превели, адаптирали към българското законодателство и синхронизирали с европейското американския закон за регистрация на чуждите агенти, който предвижда строг режим за регистрация на фондации и неправителствени организации, получаващи финансиране отвън. Костадинов обсни, че не са го внесли в 47-то НС, защото знаели, че никой няма да го подкрепи.

Според него медиите в България са се превърнали в радиоточки на определени политически сили или в рупори на политическите интереси на чужди посолства, информира БТА. Става въпрос за вмешателството във вътрешните ни работа от страна на чужди фондации, посочи Костадинов.

Американският закон, по чийто образец е писан този на "Възраждане", действа от 1939 г. до днес и се казва Закон за регистрация на чуждите агенти. Той е преведен, адаптиран към нуждите на българското законодателство. Синхронизиран е с всички останали български и европейски закони, защото България е член на ЕС и българските закони няма как да противоречат на общоевропейското законодателство, каза лидерът на "Възраждане".