"Възраждане" настоя парламентът да коригира Плана за възстановяване и устойчивост, като извади текстовете от него, предвиждащи закриването на 40% от въглищните мощности. В декларация от името на парламентарната група Костадин Костадинов поиска проекторешението на партията му да бъде включено в седмичната програма на Народното събрание.

"Мантрата "не можем да предоговорим нищо" казва едно, единствено нещо - всичко е решено извън България, ние нямаме право на глас", заяви Костадинов и го опроверга като невярно.

"Търпението на миньорите се изчерпва и бъдете сигурни, че последствията ще бъдат повече от сериозни, ако въпросът не намери сериозно разрешение", предупреди той за евентуални протести. Костадинов призова депутатите от "БСП за България" да подкрепят с гласовете си проекторешението, защото, по думите му, закриването на въглищните централи би било "икономическо убийство не само на Старозагорския регион, но и на икономиката на цяла България".

"Най-важното за този парламент е да преодолее катастрофата, която четворната коалиция предначерта", наблегна той. Нима има по-добра застраховка от чужда зависимист от производство на собствени мощности, попита депутатът и предрече социална катастрофа.

"Дали в Брюксел някой ще се заинтересува, че икономическите последници от затварянето им ще са в пъти по-тежки от тези след COVID-кризата. На "Терминал"2 ще се извият нови опашки от заминаващи. Очевидно енергийната независимост на България е основен проблем за проамериканските партии в парламента, същите, обслужващи чужди посолства, сега се готвят за закрият мощности, еквивалентни на 4 реактора на АЕЦ. Комплексът "Марица Изток" все още е без аналог на целия Балкански полуостров", упрекна лидерът на "Възраждане".

"Ако чуждите партии в българския парламент надделеят сега, катастрофата е неизбежна и те ще трябва да се изправят пред съда, за да понесат отговорността за своите антибългарски решения", обвини още той. Костадинов укори парламента, че вместо да реши този важен за страната проблем, е започнал работата си с "изпращане на оръжия като подарък и ликвидиране на националната ни валута".

Лидерът на "Възраждане" използва повода, за да коментира и проблема с връщането на хартиената бюлетина. Костадинов подчерта, че партията му е твърдо за машинното гласуване, но изрази изненадата си от "абсурдните протести" по темата. "Ние подкрепяме машините, но сме изненадани от яростта на евроатлантическите партии да бранят сегашните машини", каза той по адрес на ПП и ДБ.