"Възраждане" ще защитава законопроекта си за изваждане на Националната следствена служба от прокуратурата и ще гласува против президентското вето. Ако обаче не съберат достатъчно гласове, са готови да направят своите допълнения по проекта в правната комисия, където той ще бъде отново разгледан. Тази теза защити Петър Петров в кулоарите на Народното събрание.

"Законопроектът би минал, ако се съберат 121 гласа, "Възраждане имат 37 гласа, всички останали, които пожелаят да ни подкрепят. Тяхно право е на ПП да говорят, че не са съгласни и няма да го подкрепят, те не го подкрепиха и миналия път", коментира юристът от "Възраждане". По думите на Петър Петров, след като бъде върнат законопроектът отново в правната комисия, те ще направят и допълнения, така че да възстановят изцяло механизма, който действаше в България до 2009 г. по отношение на следствието.

"Да го възстановим и така да покажем на българското общество, че всъщност мотивите на президента, че се връщаме назад от поети ангажименти, не отговарят на действителността", каза депутатът от "Възраждане".

Петров посочи, че "всички виждаме резултатите от промените през 2009 г., с които следствието е станало зависимо от прокуратурата и тя го е овладяла, и го използваше за най-различни политически поръчки". "И именно за да пресечем тази практика, и аз не се съмнявам, че мнозинството ще възприеме тази наша позиция да възстановим независимия статут на следствието и така да подобрим разследването на всички тежки престъпления в България", добави той.

По отношение на разговорите за промените в Конституцията Петров заяви, че до момента никой от тяхната парламентарна група не е получил покана. По-рано Кирил Петков коментира в кулоарите, че ще поканят всички политически сили в НС на разговори за конституционните промени, в това число отново БСП, въпреки че отказаха, както и ИТН и "Възраждане". Според депутата от формацията на Костадин Костадинов предмет на задълбочена дискусия е въпросът дали да се премахне изцяло фигурата на главния прокурор, или само да се орежат правомощията му.

"Не трябва да подхождаме така леко към премахване на фигурата на главния прокурор и замяна с друга, и да се надяваме, че това изведнъж ще помогне на хората, които страдат от кражби, грабежи, ПТП-та и т.н.", каза той. "Може би е по-добре да няма такава фигура, част от правомощията да ги поеме правосъдният министър, както каза нашият председател. Аз съм за разглеждане на всички възможни варианти, тъй като не искам да навеждам обществената нагласа в една или друга посока", е мнението на юриста от "Възраждане".