Никой не е готов за избори, смята министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов, който е и председател на ВМРО. По думите му, и политиците, и гражданите са си направили определени изводи от миналите избори и от неуспешния опит да се състави правителство.

Изборите за 46-о Народно събрание ще бъдат на 11 юли, каза вчера пред журналисти в пазарджишкото село Радилово президентът Румен Радев.

"Оттук нататък е въпрос на разум и, надявам се, той да бъде проявен. Трябва да мислим преди да гласуваме. Ние 30 години гласуваме само с емоции на принципа "Хайде да видим сега какво ще стане". По този начин няма какво ново и по-хубаво да ни се случва, каза още Каракачанов, който присъства на честването на Деня на храбростта и празника на българската армия - 6 май, Гергьовден.

"Няма как една, две и дори три политически формации след следващите избори да направят мнозинство, коментира той. Това означава, че трябва да се загърби личния егоизъм и някакви партийни пристрастия. Защото, в края на краищата, има смисъл от партии, ако те работят за държавата, а не защото са партии - да се пъчат и да се бият по гърдите кой е по-велик и кой е най-велик".

Контактите с Валери Симеонов не са прекъсвани никога и отношенията са запазени, въпреки че се явявахме различно на изборите, обяви Каракачанов, който е и председател на ВМРО.

"С Волен Сидеров контакти не сме поддържали повече от една година, и не виждам смисъл", добави той.

"С Веселин Марешки също не сме поддържали контакт и не сме водили разговори. Той е на фази - когато има желание за коалиция ни хвали и много ни обича. Когато види, че няма да направим коалиция, плюе и храчи, смятайки, че по този начин ще спечели някой глас", каза още Красимир Каракачанов. "Не знам защо трябва да си толкова глупав - да изпиеш Черно море, докато разбереш че водата е солена", допълни той.

С Петър Москов водим нормални разговори - и преди, и сега, каза още Красимир Каракачанов.

Има ли натиск по границата: да приемем ли квоти

Граничен натиск има и той се засилва, каза още Красимир Каракачанов. По думите му това не е само заради оправянето на времето и подходящия сезон.

"Граничният натиск от страна на емигрантите от Турция е въпрос на политически решения от страна на Турция. Турция винаги е използвала емигрантите за натиск върху Европа", каза Каракачанов.

"Въпросът е дали ние сме готови да приемем някои наивни и глупави европейски предложения, или ще си отстояваме позицията - именно, недопускане на нелегални имигранти на територията на България", каза Каракачанов.

"Категорично продължавам да смятам, че България не трябва да участва в никакви преговори и не трябва да дава никакво съгласие за някакви квоти, които от Европа ще бъдат преразпределени в другите европейски държави", каза Каракачанов.

"В края на краищата, не ние поканихме тези хора да дойдат в Европа", каза още той.

Изтеглянето от Афганистан

Нашето стоене в Афганистан е абсолютно безсмислено, особено след решението на новия американски президент да изтегли американския контингент, каза министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов, цитиран от БТА. Той уточни, че от май до септември ще се осъществи поетапното изтегляне на нашия контингент.

В Афганистан имаше 160 български военнослужещи, но сега са 120, каза министърът.

"Оттам се изтеглят и други натовски държави - не само САЩ и България. Към момента единствената държава, която е заявила, че иска да остане, е Турция", добави Каракачанов.

Мисиите ни в Босна и в Косово остават, каза още той, и припомни, че мисията в Мали е медицинска - от четирима човека медицински лица. Той беше отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от сухопътните войски, ВВС и ВМС и съвместното командване на специалните операции.

Кой и кога да разгледа проекта за сухопътните бойни машини

Не е редно служебно правителство да възлага модернизационния проект за бойни бронирани машини за сухопътните войски, каза още Красимир Каракачанов. Той подчерта, че е внесъл в Министерския съвет докладът на "Терем", според който проектът може да бъде изпълнен със силите на българската индустрия и в рамките на парите, гласувани през 2018 година.

Министърът очерта различни варианти за бъдещето на проекта, след като неотдавна прекрати конкурса за доставка на нова бойна техника.