Като важен ден за международните политически отношения се очертава днешният 5 юни. В рамките на няколко часа приключва посещението на Доналд Тръмп във Великобритания, започва визитата на Си Дзинин в Русия, срещата Володимир Зеленски с Доналд Туск, както и извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Доналд Тръмп във Великобритания

Държавното посещение във Великобритания на Доналд Тръмп приключва с участие в церемония за отбелязване на 75-ата годишнина от Десанта в Нормандия в град Портсмут. Очаква се президентът на САЩ да се срещне и с ирландския премиер Лио Варадкар в Дъблин.

Тръмп заяви вчера, че Съединените щати и Обединеното кралство имат "най-великият съюз в света за всички времена". Още от самото начало на посещението и двете страни наблягат изключително много на дълбоките исторически връзки и общите ценности като основа на "специалните" британско-американски отношения.

При посещението на Тръмп в Потсмут обаче се очакват нови протести, а председателят на градския съвет Джералд Върнън-Джаксън вече изрази недоволство от участието на американския президент, защото заради изключителните мерки за сигурност ще бъде развален празника за местните хора с наложените ограничения за достъп в района на церемонията. Някои изразяват недоволство, че правителство не намира пари за ветераните от войната, но харчи средства за държавно посещение на Тръмп.

Самият президент и първата дама на Америка - Мелания, дадоха снощи ответен прием в резиденцията на американския посланик в Лондон, на който кралицата беше представена от принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс. Преди това Тръмп проведе кратки срещи с привърженици на твърдия Брекзит от Консервативната партия, както и с Найджъл Фарадж.

Си Цзинпин и Владимир Путин

Председателят на Китайската народна република Си Цзинпин пристига на държавно посещение в Русия по покана на президента Владимир Путин. По време на предстоящите разговори ще бъде отделено особено внимание на големите икономически и хуманитарни проекти, уточняват от пресслужбата на Кремъл.

Очаква се президентът Путин и председателят Си да обсъдят и актуалните международни и регионални проблеми. Планирано е подписването на редица съвместни документи.

Вечерта двамата лидери ще присъстват в Болшой театър на тържествен концерт, посветен на 70-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Русия и Китай. Ще участват и в откриващия се утре в Санкт Петербург Международен икономически форум. Сред гостите на форума са българският президент Румен Радев, премиерите на Армения и Словакия Никол Пашинян и Петер Пелегрини и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Изострянето на напрежението в Близкия изток, дължащо се на американския натиск върху Иран, е обезпокоително и всички страни трябва да проявят сдържаност, заяви Си Цзинпин пред руски медии преди днешното си посещение в Москва. Пред ТАСС и в. "Росийская газета" Си отбеляза, че поради "крайния натиск" на Вашингтон над Техеран и едностранните санкции напрежението в Близкия изток продължава да се покачва.

Развитието на обстановката е тревожещо, допълни той. Иранската ядрена сделка трябва да се изпълнява и спазва изцяло, поради ключовото й значение за мира и стабилността в Близкия изток и неразпространението на ядрено оръжие, каза китайският президент.

Вижданията и позициите на Китай и Русия по иранския ядрен въпрос в много голяма степен съвпадат, като и двете държави се надяваме всички страни да запазят здравомислието си и да проявят сдържаност, активизирайки диалога и консултациите и намалявайки напрежението, посочи той.

Китай се разгневи от американските заплахи срещу страни и компании, които нарушават американските санкции, като внасят ирански петрол. Китай и Иран имат близки енергийни връзки, припомня Ройтерс.

Си Цзинпин не повдигна пряко въпроса за петролните санкции, но изглежда намекна за тях, заявявайки, че Китай ще продължава твърдо да отстоява законните си права и интереси.

Избори в Дания

Днес в Дания се провеждат парламентарни избори, а след тях страната вероятно ще бъде управлявана за втори път от жена. С най-големи шансове за победа е опозиционната социалдемократическа партия.

Социалдемократите водят в допитванията с 29 процента подкрепа, следвани от либералите на премиера Ларс Льоке Расмусен с 18 процента.

Под ръководството на Мете Фредериксен социалдемократическата партия в Дания значително промени политиката си в посока десница. Фредериксен, която се стреми към поста на либералния министър-председател Расмусен, настоява за значително ограничаване на миграцията и изнасянето на приемните центрове за бежанци извън Дания. Именно на от части възприетите послания на крайнодясната Датска народна партия се дължи и успехът на социалдемократическата партия.

Друга основна тема в предизборната кампания беше пенсионното осигуряване. Социалдемократите настояват за намаляване на пенсионната възраст, което либералконсервативното правителство на малцинството не допусна.

Володимир Зеленски и Доналд Туск

Новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски е на първа задгранична визита в Брюксел. Той вече разговаря са генералният-секретар на НАТО Йенс Столтенберг, и с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. За днес е планирана среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Говорителят на украинския държавен-глава по-рано обяви, че посещението на Зеленски в Брюксел е знак за ангажираността на Киев по пътя към европейската и евроатлантическата интеграция. Актьорът без никакъв политически опит встъпи в длъжност на 20 май, след като победи на изборите Петро Порошенко. Световният интерес е насочен към това какви връзки ще установи Зеленски с Русия и как ще развие отношенията с Брюксел.

Извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

Съветът за сигурност на ООН се събира на спешно заседание при закрити врата след кървавите репресии над протестите в Судан, предава Франс Прес и БТА. След като бяха убити над 60 души по последни данни на Ройтерс, Военният преходен съвет призова за произвеждане на избори в рамките на девет месеца и беше осъден от Лондон, Вашингтон и Осло.

"Трябва да се върнем на масата за преговори възможно най-бързо, Законността не може да дойде от дулото на пушка", заяви германският посланик в ООН Кристоф Хойсген преди заседанието, поискано от страната му и Великобритания.

Международните критики към военната хунта заваляха, след като демонстранти пред генералния щаб на армията в Хартум бяха разгонени със сила. Според близкия до протестите Централен комитет на лекарите са били убити 35 и ранени няколкостотин души. Жертвите в болниците, преброени в понеделник и вторник, са общо 40, посочи по-късно в комюнике лекарската организация.

"Да се призовава сега за предсрочни избори, е отказ от демокрация", заяви германският посланик в ООН и подчерта, че условията за организиране на избори не са налице.

Генералният секретар на ООН осъди в понеделник прекомерното използване на сила от суданските сили за сигурност. Антониу Гутериш призова за възобновяване на преговорите за мирно предаване на властта на цивилно правителство. Вчера военните, които управляват Судан, откакто на 11 април свалиха от власт президента Омар Башир, обявиха, че анулират всички мерки, за които се бяха договорили с протестиращите и до девет месеца ще има избори.

България и света

Румен Радев и "Три морета"

Държавният глава Румен Радев ще участва в Четвъртата среща на върха на регионалната инициатива "Три морета", която ще се състои в Словения, съобщиха от прессекретариата на президента.

Българският президент ще посети Любляна по покана на словенския си колега Борут Пахор, който е домакин на форума.

Инициативата "Три морета" е създадена през 2015 г. и обединява 12 държави от Европейския съюз, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море, като целта е да се насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона чрез съвместни проекти.

Българският държавен глава ще участва в дискусия в рамките на президентския панел на форума заедно с президентите на Словения, Хърватия, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, както и представители на Словакия и Унгария. Ще участва и министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери. Темата на дискусията е посветена на предизвикателства пред ЕС в региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море.

Във водената от президента Радев делегация е министърът на икономиката Емил Караниколов, както и представители на българския бизнес, които ще участват в икономическия форум, съпътстващ срещата на върха в Любляна.

В рамките на двудневната среща на върха ще присъстват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, висши представители на Европейска банка за възстановяване и развитие, на Европейската инвестиционна банка.

Бойко Борисов, Екатерина Захариева и външния министър на Нидерландия

По покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева на официално посещение у нас пристига външният министър на Кралство Нидерландия Стеф Блок.

Двамата ще обсъдят развитието на двустранните връзки в годината, когато се навършват 110 г. от установяването на дипломатически отношения между България и Нидерландия. Ще дискутират актуални теми от дневния ред на Европейския съюз, европейската интеграция на Западните Балкани и други външнополитически въпроси от взаимен интерес.

На 5 юни 2019 г. в Министерския съвет Стеф Блок ще бъде приет от премиера Бойко Борисов и от вицепремиера Екатерина Захариева. Ще се състоят и разговори между двете делегации. След преговорите Екатерина Захариева и Стеф Блок ще дадат пресконференция в Гранитната зала на Министерския съвет.