Фрагмент от телевизионна новинарска емисия показва как по време на пресконференция Клаус взема в ръка писалката от кутийка на масата, след това я разглежда и сваля ръцете си под масата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Няколко секунди по-късно ги изважда отново на масата, но лъскавата писалка е изчезнала, вероятно в джоба му.

Клип с този епизод бе поместен в YouTube (ЮТюб) и за два дни бе посетен от над 100 хиляди души, а чешките вестници поместват новината на първите си страници.
 
"Въпреки че протоколът позволява на Клаус да вземе като сувенир писалката, с която транспортният министър е подписал двустранно споразумение, зрителите на клипа коментират, че това е кражба", пише пражкият вестник "Млада фронта днес".
 
Президентският говорител Радим Охват заяви, че Клаус е имал право да вземе писалката, каквито президентите и членовете на делегациите им получават при официални визити в чужбина.
Чешкият президент заяви, че е обичайна практика да бъдат взимани химикалките на пресконференции, предаде Франс прес. Това не бе златна, а обикновена писалка, подчерта той.

Видеоклипът вдъхнови зрители да създадат група в социалната мрежа "Фейсбук". Участниците са призовани да изпращат химикалки на Вацлав Клаус до 2 май, "тъй като президентът (на Чехия) явно няма с какво да пише".