Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев представи заместниците си в МВР - Моника Димитрова, Венцислав Катинов и Емил Ганчев, вече назначени със заповед на премиера.

Емил Ганчев е бил директор на ОДМВР - Пазарджик, работил е в КПКОНПИ, бил е и зам.-мнистър на вътрешните работи в две служебни правителства на президента - в кабинета на Огнян Герджиков и в кабинета на Стефан Янев. Сега отново е назначен за зам.-министър на МВР. 

Колегата му Венцислав Катинов също беше зам.-министър в служебните правителства на Радев, а междувременно е оглавявал и дирекцията за обществен ред и сигиурност в Плевен, като преди това е биил директор на ОДМВР в града до 2015 г.

Моника Димитрова-Бийчър е външна за системата на МВР, но също идва от предишен служебен кабинет на президента - при премиера Стефан Янев тя беше зам.-министър на фиинансите. Била е шеф на дирекция ОПАК, юристконсулт в МВнР, а до момента шеф на финансите в акционерно дружество.

 

Демерджиев очерта и приоритетите на вътрешното ведомство под негово ръководство. Основните задачи на МВР ще бъдат свързани с обезпечаването на изборите, борбата с купения и корпоративния вот, подчерта министърът.

Той посочи, че ресурсът на МВР ще бъде концентриран върху изборите и мигрантския натиск. Оттам насетне приоритети ще бъдат пътната безопасност, битовата престъпност, контрабандата, отпора на наркоразпространението и Шенген.

"В никакъв случай не очаквайте масови чистки в МВР", каза вътрешният министър в отговор на въпрос относно професионалното ръководство на вътрешното ведомство. Смени ще се правят, само ако това се налага, за да се оптимизира работата, добави Демерджиев.

"Ще надградим, ще дадем всичко от себе си, за да уличим лица, които осъществяват тези практики и да ги изправим пред правосъдието", каза министърът по темата за подсигуряването на законовото право на гражданите да упражнят правото си на глас.

Относно овладяването на трагедиите на пътя Демерджиев анонсира, че привлича в екипа експерт по пътна безопасност, но на по-късен етап ще го представи. Ще се въведе комплекс от мерки, ще се разработи цялостна стратегия, която да даде резултати, както в кратки срокове, така и в дългосрочен план. "Един от основните проблеми по пътищата е чувството за безнаказаност", коментира министърът.

"Ситуацията е доста тежка и иска бързи, категорични и трайни мерки", коментира министърът, като сред целите на МВР ще бъде намаляването на тежките ПТП и на броя на загиналите на пътя. Ще бъдат предложени дори законодателни мерки за слагане на край на войната по пътищата. Министърът призна, че на този етап не всички камери на пътя могат да бъдат ползвани по предназначение от Пътна полиция.

По отношение на наркоразпространението Иван Демерджиев заяви, че първо целта на МВР е да изчисти районите на училищата от наркодилъри. "Започваме от училищата, изтласкваме ги оттам", закани се Иван Демерджиев.

Срокът е кратък, много интензивни мерки се очакват от нас, ще дадем всичко от себе си да наваксаме и да влезем в Шенген, каза още МВР-министърът.

Относно случаите на полицейско насилие Иван Демерджиев обеща, че след края на проверките обществеността ще бъде запозната с резултатите.

"Запознахме се със ситуацията в МВР, установихме проблемите, които пречат на служителите успешно да изпълняват функциите си, и ще направим всичко необходимо да решим тези проблеми, но ще бъдем изключително взискателни към тези служители и безкомпромисни към всякакви закононарушения, допуснати от тях", обеща служебният министър на вътрешните работи.