"По отношение на Магнитски акт ние нямаме диспут с Европейската комисия. Въпросите им са уточняващи. Когато говорим за допълнителни имена, имаме две писти на действие. Едната възможност е американското правителство да добави нови имена. Аз не съм чувал, че такова нещо предстои. Държавните и общински фирми да бъдат предпазливи. Българският списък вече си изигра ролята", каза във вторник сутринта премиерът Янев пред Нова тв .

В тези 3 реда има поне 2 неистини, разказва в свой анализ сайтът 19min.bg. Според него едната е, че не бил чувал да се готви второ издание на списъка. САЩ най-официално информираха за това на среща с българския посланик във Вашингтон, а именно за този пост - първи наш дипломат в американската столица готвят Янев след края на служебното му премиерстване, ако не се случи нещо сензационно.

Още повече, най-важният му министър - финансовият, преди броени дни искрено и лично каза, че очаква втория списък Магнитски съвсем скоро.

Втората посочена от 19min.bg неистина е, че "българският списък" бил свършил работа, "изиграл ролята", както по-сполучливо заяви премиерът. Каква по-точно е тази роля обаче не сподели, защо ли?

"И по-важният въпрос: Защо липсват общо поне 163 лица и фирми, свързани с този един от тримата главни герои в списъка?", пита 19min.bg и продължава с въпросите:

  • Защо в този списък на свързаните лица не присъстват например синът и жената на Васил Божков?
  • Защо липсват директни и прозрачни партньори в бизнеса му като Интралот на милиардера Кокалис с нейното 49-процентно съдружие в Еврофутбол и Евробет, които са извадени от списъка 6 дни след публикуването му - на 15 юни, като се цитира "прекратена свързаност"? Тя обаче е характерна за немалко от останалите - от Цветомир и Боян Найденови, заради чиито свидетелства Божков беше посочен от САЩ и даже имат документ от служебното МВР на Рашков за липса на свързаност с него, до Сашо Майонезата, който над петилетка няма общо с хазартния бос, ала те остават в позорящия списък - на какво основание са вътре?
  • Как е възможно в т.нар. български списък да присъства само един брат Ганев, при положение, че и двамата братя са съдружници на хазартния бос?
  • Защо в бг списъка има хора и фирми, които повече от 5 години нямат нищо общо с хазартния бос? Това пък повдига темата защо при 1-годишен американски хоризонт, в българския списък той е 5-годишен? На каква нормативна и друга база?
  • Защо правителството му не си мръдна пръста за истинска проваксинационна кампания, знаейки още напролет, че иде нова корона-вълна, та и пусна безконтролно всякакви неваксинирани туристи украинци и молдовци - това са най-изостаналите по този показател държави на континента, и резултатът е налице: сега заразата плъзна от морето и там е бум - Бургас с неговото поне 6 пъти по-малко от софийското население е с на практика равен брой инфектирани дневно?
  • Защо тази власт допусна бума на енергоцените, спирайки държавната Марица и отлично знаейки какво ще последва?
  • Защо не осветли случващото се с руския газопровод и държавните енергийни дружества?
  • Защо не спря корупционните екостикери - незаконни и ненужни, а както се оказа - и дефектни, които вдигат с 20 лв. стойността на автопрегледите, без да създават услуга?
  • Защо назначава отстранени за подозрения в корупция кадри и цели семейства и то в най-ресурсните ресори?