Общината да защити и оживи едни от малкото останали публични пространства - читалищата, като културни средища. Трябва да направим така, че да върнем децата и местните общности в читалищата, да съживим онази така добре позната българска традиция и духовност. Това послание отправи Ваня Григорова по време на среща с читалищни дейци в Народно читалище "Аура", район "Възраждане". В събитието взе участие и председателят на БСП - София Иван Таков. Двамата подчертаха, че за целта е особено важно спешно да се погрижим за плачевното състояние на материалната база на преобладаващата част от общо 167-те читалища в София.

Ваня Григорова заяви, че предвижда важна роля на читалищата и призова дейците: "Помогнете ни да пренесем културата в кварталите! Не може целият културен живот в София да е концентриран в центъра". В залата присъстваха над 60 представители на софийските читалища.

"Демокрацията като термин беше подменена. Тя би трябвало да е управление на хората, управление на народа. Наблягам на думата демократичен, защото в областта на културата гръбнак на демокрацията и най-ярък изразител са именно читалищата. В българското читалище всеки може да избира и да бъде избиран в настоятелството", каза Ваня Григорова.

Според нея читалищата могат да се превърнат в реални ежедневни средища на културния живот, било то с театрални постановки, гастроли на артисти, концерти или репетиции - чрез приоритетно финансиране на читалищните дейности, вместо финансовите потоци да текат главно към неправителствени организации и елитарни културни институти.

Читалището не е НПО от типа "Мама, татко и аз", подчерта Григорова. "На второ място читалището е уникално българско изобретение. То е оцеляло във времена на чуждо владичество и ни е запазило като народ, ще оцелее и във времената на необуздана глобализация. За много деца и сега първият досег с българската държава е Читалището, макар то да не е държавна, а обществена институция", каза още Ваня Григорова.

Представителите на културните институции се оплакаха от липса на разбиране и оцеляване на ръба със собствени средства и усилия. Необходимо е модернизиране, адекватна техника и компютри, отопление. Те заявиха, че единствената община в България, която не отпуска общинска субсидия, е Столична. Споделиха за нелеката съдба на редица читалищни сгради с апетитно местоположение в градската среда - и алтернативата да бъдат заменени от бинго зала, хотел или поредния бизнес център. "Някои са нарочени за събаряне, за да израсне търговски център или заради личната вендета на някой районен кмет". Те допълниха, че има тотална липса на комуникация с районните кметове и с общината - и поставиха диагнозата: "връзката се къса".

На практика ние сме и системата от градски библиотеки - общо 230 и реалната алтернатива за свободното време на децата, които няма къде да отидат след училище, заявиха домакините и също представиха убедено тезата, че читалището може да е естественият лидер на културата в общината, вместо да се строят обществени сгради с културни функции в централните части на града.

"В същото време Столична община отдели над 10 млн. лева за арт пространството "Топлоцентрала", подчерта лидерът на столичните социалисти Иван Таков.

"Няма пари за книги, читалищата страдат от недостиг, но могат да се дадат повече от 10 млн. за арт пространство в центъра на столицата, това не е ли истинско безобразие", заяви той и обеща да се търсят всичките възможни форми, за да получат необходимото финансиране и подкрепа от Столична община. Таков се ангажира да се бори за идеята читалищата да получат облекчения и да бъдат освободени от такса смет. "От години предложението редовно се внася от общинските съветници на БСП, но се отхвърля от дясното мнозинство", обясни той.

"Смятам, че читалищата са тези, които биха могли да върнат истинския смисъл на думата демокрация. И да върнат гражданите към книгата, към театъра, към културата," каза в заключение Ваня Григорова и допълни: "Вие тук сте хората, които представлявате местните общности в най-чист вид. И това би трябвало да изпълни думата демокрация със смисъл и да престанем да смятаме, че демокрация е равно на печалба и на капитализъм".

По време на срещата беше изразена позицията, че най-голямото постижение на читалището, като обществена и широко достъпна институция, е да осмисля свободното време на децата, предпазвайки ги от заплахите на улицата, да открива и развива таланти, а не да бележи резултати. "Да финансираш читалища според измерители, като конкретни постижения и резултати, каквато теза бе изразена наскоро от финансовия министър, означава да не познаваш философията на читалищното дело", категорична е Ваня Григорова.