Министерството на външните работи (МВнР) отрича министри и конституционни съдии да са били предлагани на президента Румен Радев за посланически постове, предаде БНР.

Процесът за назначаване на 20 нови посланици беше временно спрян по време на българското председателство на Европейския съюз, а мандатите на много дипломати бяха удължени. Според неофициална информация разместванията в дипломатическия корпус и правителството били свързани и с предстоящия избор на нови членове на Конституционния съд.

Твърди се, че президентът е отказал да одобри решението на кабинета да изпрати министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски за посланик в Германия, а колежката му от правосъдното ведомство Цецка Цачева - за първи дипломат в Черна гора. Освен това конституционният съдия Румен Ненков също щял да става посланик.

Марин Райков щял директно от Рим да замине посланик в Лондон, сегашната началничка на кабинета на премиера Румяна Бъчварова се стягала за Израел, а за мястото на първия ни дипломат в Швейцария - Меглена Плугчиева, бил готвен Ради Найденов.

От ведомството на Екатерина Захариева обаче не потвърждават това. 

В началото на август от Българското дипломатическо дружество призоваха Румен Радев да не позволява преназначаване на посланици от една държава в друга без престой в София.