Българското Министерството на външните работи съобщи, че е поканило утре на среща посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова. 

 

В съобщението не се посочва причина за срещата, но се отбелязва, че след нея ще бъде дадена информация за проведения разговор.

 По-рано днес българската прокуратура съобщи, че подозира офицери на Главното разузнавателно управление на Русия за извършване на четири взрива от последните десет години във военни складове у нас.

Вчера пък посолството на Русия в Македония публикува в Туитър скандален пост, който гласеше: "Преди 80 години, на 18 април 1941 г., България, тогава съюзник на фашистка Германия, напада Македония. Два месеца по-късно нацистите нахлуха в СССР. Вечна слава на руснаците, македонците и други смели войници, воювали срещу нацистката чума!", гласи антибългарската публикация, завършваща с хаштаг #СмртНаФашизмот.

Българският евродепутат Андрей Ковачев веднага отвърна на нападките срещу страната ни, които определи като "пореден опит за изостряне на напрежението между Скопие и София".

"Още един пример за "изключително добронамерена и отговаряща на историческите факти" политика на Кремъл на Балканите. Разделяй и владей!", написа той в профила си във Фейсбук.

Под туита на руското посолство в Северна Македония имаше множество коментари, някои от които призовават външния министър в оставка Екатерина Захариева да вземе отношение.