Външно министерство отговори официално на президента Румен Радев, който по-рано днес призова за своевременна реакция от отговорните институции в България и Република Северна Македония на сигналите на наши сънародници от югозападната ни съседка за важни проблеми, пред които са изправени.

Той се мотивира с с получено в президентската институция писмо от етнически българи, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране в Северна Македония.

Последва кратка позиция на МВнР, в която се казва:

"По повод призива на президента Румен Радев за "своевременна реакция от отговорните институции в България и РСМ на сигналите за дискриминация на наши сънародници", Министерството на външните работи припомня, че винаги е реагирало на подобни сигнали на всички дипломатически нива и често е съобщавало публично за тези свои действия.

Изразяваме удовлетворение, че държавният глава споделя нашата позиция, че Република Северна Македония трябва да уважава правото на самоопределение на всички свои граждани, включително тези с българско самосъзнание".

В призива си Румен Радев заяви още, че подкрепя отправените призиви в писмото към българските институции да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за открито заявяващите българската си идентичност наши сънародници в РСМ, а институциите в югозападната ни съседка да създадат всички условия и да гарантират правото на сънародниците ни на свободно и ясно волеизявление да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право.