Външната комисия на Народното събрание прие предложението на "Демократична България" за Република Северна Македония и отхвърли другите два проекта на решение - на ДПС и на ГЕРБ-СДС, предаде БТА.

Очаква се в петък темата да бъде предложена за обсъждане в пленарната зала.

В проекта, внесен от председателя на ПГ "Демократична България" Христо Иванов и подкрепен с 11 гласа "за", двама въздържали се и трима "против", се предвижда прецизиране на текста на проекта на Заключенията на Съвета на ЕС, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати други народи, на равна основа с тях.

В проекта на Христо Иванов се предлага в двата документа (предложените от Френското председателство на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета за Република Северна Македония) да стане ясно, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание от Република България на съществуването на "македонски език". Трябва да се дадат гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на преговорите на Скопие за еврочленство, като за изпълнението му Еврокомисията регулярно ще информира Евросъвета. Периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство със Северна Македония трябва да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес, е сред условията също.

От "Продължаваме Промяната" заявиха, че застават зад предложението на "Демократична България".

Депутатите от комисията се събраха днес, за да обсъдят трите проекта на решения. В първата част на заседанието външният министър в оставка Теодора Генчовска представи становище и информация от МВнР относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване - по т,нар. Френско предложение.

По предложение на Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС депутатите прекъснаха за кратко заседанието си в опит да изготвят общ проект на решение от внесените три, но в крайна сметка не успяха да стигнат до такъв.

Кристиан Вигенин от левицата посочи, че са против проектите на ДПС и ГЕРБ, а по този на ДБ ще се въздържат при гласуването. Все пак той определи като добра основа предложеното решение от Христо Иванов, но социалистите не можели да дадат съгласие за такъв документ. Мнението ни е, че изобщо приемане на подобни позиции е прибързано, особено в ситуацията, в която се намираме, посочи Вигенин. И обясни - вече има изразено отношение на Северна Македония по френското предложение, освен това няма председател на Народното събрание, гласувана е оставката на правителството, имаме външен министър в оставка, който трябва да подписва протоколи с една държава, която вече ги е отхвърлила. Да се взема дългосрочно решение в тази ситуация не удачно, подчерта представителят на левицата. Ако стигнем до избори, подобни решения да се вземат от следващия парламент и правителство, посочи той. В същото време Вигенин подчерта, че БСП държи на европейската интеграция на региона, но не на всяка цена.

"Има такъв народ" и "Възраждане" се обявиха против трите предложени проекта на решение. Според Ангел Георгиев от "Възраждане" те допускат редица компромиси с езика, историята и културата. Един компромис спрямо Македония е компромис спрямо България, което е недопустимо, обобщи той.

Какво пише в отхвърлените проекти

Предложението на ГЕРБ-СДС, внесено днес, предвиждаше да се предприемат действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ. Министерският съвет да одобри предложените от френското председателство проекти при определени условия, са записали депутатите. Сред тях е изпълнителната власт да е положила усилия за прецизиране на текста на Заключенията, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ във всички разпоредби, "в които са споменати и други народи и на равна основа с тези народи". Изпълнителната власт да е положила необходимите усилия за подобряване на предложения от председателството пакет от документи, така че нито един документ/изявление в процеса на присъединяване на РСМ да не може да се счита като признание от България на съществуването на т.нар македонски език, отделен от българския, е друго от условията.

Проектът на ДПС бе внесен вчера и в него се казва, че Народното събрание одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония(РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента.