Лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов разкритикува повечето облекчаващи мерки на фона на продължаващата опасност от коронавируса. Според него в Министерски съвет се налагат и мнения, които не почиват на професионални аргументи.

"За съжаление, в Министерски съвет има едно нечистоплътно надпреварване за освобождаване на мерките - кой да бъде по-добър от другия. Не се вслушват в Щаба, а трябва да го правят. Тези 5 човека, които изнесоха цялата тежест на епидемията, някак си ги игнорирахме - много неоснователно. Едва ли не ги заклеймихме, а тези хора спасиха държавата", каза Валери Симеонов пред Нова тв.

Той все пак обърна внимание, че влияние върху негативната статистика от последните дни са оказали новият рекордният брой тестове и локализирането на коронавирус огнището в Смолян, но подчерта, че това не трябва да ни успокоява.

"За мен мерките бяха бързо разхлабени. Особено за някои е прекалено рано", заяви Симеонов и на първо място посочи футболните мачове.

"Недопустимо е, там няма никакъв контрол. Пак ще се струват. Ще има цели сектори, които ще останат празни, но в друг ще се насърчават, ще се поздравяват, ще викат, ще крещят - това е разпространение. Спомнете си, че в Испания така пламна епидемията - с два големи мача", каза председателят на НФСБ и продължи: Другите мерки, с които се избърза прекалено много - за съжаление в сферата на любимия ми бранш - туризма, са свързани с разрешаването на работа на дискотеки и барове с препоръчителното, но неизпълнимо условие да бъдат заети само 50% от местата. Кой ще ги брои? Кой здравен инспектор ще годи да брои по масите? Това е просто имитация, лицемерие. Баровете и дискотеките не трябваше да се отварят".

Според Валери Симеонов ситуацията по родното Черноморие съвсем не е толкова песимистична, колкото я описват. Според него за туризма има и добри новини.

"В събота и неделя плажовете по Южното Черноморие бяха пълни. Тези в Созопол и Приморско се пукаха по шевовете. За съжаление в Слънчев бряг все още чакат туристи. Разбира се, трябва и през седмицата да има хора", заяви председателят на НФСБ. По думите му чрез приетите мерки тотално е променена обстановката по Черноморието.

"Става въпрос за премахването на таксите за шезлонг и чадър, за ваучерите", поясни той.

В бензиностанциите и магазините хората масово не носят маски, каза още Симеонов и подчерта, че според него хората "трябва да бъдат плашени", защото иначе не спазват правилата.

"Бих препоръчал на министър Ананиев да допълни в заповедта да се налага глоба от 300 лв. на всеки, който обслужва клиенти без маска", каза още председателят на НФСБ.

Мярката 60/40 не проработи, категоричен е Симеонов. "Когато ти е затворен ресторантът, няма откъде да вземеш 40% да платиш заплата и осигуровки на служителите", поясни председателят на НФСБ.

Той коментира и конфликта между президента и премиера.

"Предпочитам да не вземам страна. Нека да не забравяме, че се наслагват три основни факта. Министър-председателят реагира сдържано и избягва да коментира действията на Радев. Президентът от своя страна има непрекъснат стремеж за цитиране на непотвърдени доказателства и отправяне на упреци", заключи Симеонов.