В момента сме обект и свидетели на битка за смяната на конституционното управление на държавата, не виждам основание за тези протести. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов в интервю за Нова телевизия.

"Няма никакво съмнение в достоверността на записите, които предостави прокуратурата. Явно е, че има организация на провокациите на протестите. Мен ме притесняват цифрите, които се споменават. Всяка вечер агресивни групи провокират полицията, предизвикват сблъсъци, замерят със стъклени бутилки, а снощи бяха разбити стъклата на вратата на Партийния дом. Всичко това цели нагнетяване на напрежение. Всичко това го очаквахме дори преди началото на протестите. В момента сме обект и свидетели на битка за смяната на конституционното управление на държавата, дирижирано от хора с 18 - 19 обвинения и хора с подкрепа на президента. Не може да се определи времето, за което ситуацията ще продължи", посочи той.

По думите на Валери Симеонов, изключително притеснително е самонадеяното изявление на Васил Божков как дистанционно може да бъде ръководен протестът.

"Има една инертност в хората, които протестират. Това означава, че има директно управление. Не казвам, че протестиращите са хора на Божков, но голяма част от тях са и определено тези, които се управляват от Дубай или местните организатори, са няколко хиляди. Става въпрос за доста сериозна група хора", добави Валери Симеонов.

Според лидера на НФСБ, проблемът не е на българската изпълнителна власт.

"Това е проблем на целия свят. Винаги една част от хората, чиито избор не е постигнал успех на избори и техните кандидати не са спечелили, са недоволни от властта. Не можем да очакваме цялото общество да е доволно", каза още Симеонов.

"Това е отговорността на всяка власт - да изпълни волята на избирателя. Протестите се представят апокалиптично, все едно държавата ще свърши, след като няколко хиляди човека излизат да протестират всяка вечер или през вечер. Забравихте ли какво беше ноември месец 2018 г. Тогава имаше едни безсмислени протести срещу горивата, дори когато бяха цените свалени. Имаше автопоходи и огромни колони, които буквално блокираха обществения и политическия живот в страната. До голяма степен са ми еднакви онези и тези протести сега. И в единия случай, и в другия не виждам основание за тези протести, не виждам сериозна причина", посочи той.

"Основанието не може да бъде Гешев да се маха, след като той е от 6 месеца. Той се опитва да промени работата на Прокуратурата в посока на повишаване на ефективността. Ефективността на Прокуратурата е вън от всякакво съмнение. Вече са поставени в ареста знакови фигури и лица. Даже са предприети мерки по съмнения за държавна измяна в президентството, което е похвално", допълни Симеонов.