Нямам правомощията да отговоря, каза вицепремиерът Валери Симеонов на въпрос на Волен Сидеров /"Обединени патриоти"/ от парламентарния контрол относно концесиите за злато на територията на България. Симеонов обаче се ангажира да изиска договора за концесията на злато в Челопеч чрез колегата му Томислав Дончев и да му го предостави.

Симеонов посочи, че за концесиите на подземни богатства отговаря министърът на енергетиката, а дейността на министъра на енергетиката е в ресора на заместник министър-председателя Томислав Дончев. Симеонов обясни, че въпросите, свързани с подземните богатства в това число златодобива, са регламентирани със Закона за подземните богатства, който е специален по отношение на Закона за концесиите, а той председателства координационният съвет по концесиите, на основание на разпоредби от Закона за концесиите.

"В своята дейност винаги стриктно съм се придържал към своите правомощия и задължения, няма как да ги наруша и да вляза в периметъра на друг вицепремиер", коментира Валери Симеонов.

Волен Сидеров не остана удовлетворен от отговора на Валери Симеонов. Това по-скоро е бягство от отговор, защото вътрешното формално разделение на ресори в МС в случая не е важно, коментира той. Сидеров посочи, че ще постави въпроса на министъра на енергетиката и на вицепремиера Дончев, но попита Симеонов какво е пречело да извади договора за концесия на злато в Челопеч и да го донесе в парламента. Според него има основания за прекратяване на договора.

"Дали ще се занимаваме с обекти край морето или с обекти вътре в сърцето на България, трябва принципът да е един и същ - интересът на България", коментира Сидеров и изрази готовност да участва в проверки на концесии в страната.

Валери Симеонов отговори, че проверките по морето са всъщност на контролните органи, които получават подкрепа от него. "Аз нито съм организаторът, нито съм водачът, нито съм фюрерът на тези проверки", посочи той. Тези проверки се правят всяка година, но това е изцяло в моите правомощия, както е в моите правомощия контролът върху приватизационните и следприватизационните сделки, добави вицепремиерът. Поемам ангажимент да направя необходимото да изискам договора и да ви го предоставя, естествено чрез моя колега Томислав Дончев, който съм сигурен, че няма да има нищо против, добави Симеонов.

Волен Сидеров и Валери Симеонов декларираха в парламента, че са изгладили противоречията помежду си ден, след извънредното заседание на съвета на управляващата коалиция. Сидеров обаче не пропусна да отбележи, че Валентин Касабов, с който имаха стълкновение в парламента няма място при Обединени патриоти, но ще остави Коалиционния съвет да повдигне въпроса. Той не пропусна да отбележи също, че депутатите и от НФСБ също имат проблеми с Касабов.

От своя страна вицепремиерът Валери Симеонов, който вчера запази мълчание, днес обяви, че е удовлетворен от развитието на нещата. Той приветства решението на депутатите, които подкрепиха почти единодушно ветото на Румен Радев върху промените в Закона за приватизацията. Именно те предизвикаха скандалите в коалицията на Обединените патриоти през последните дни.