Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов принуди независимия депутат Павел Шопов /"Атака"/ да напусне пленарната зала, заради неносене на предпазна маска по време на извънредното заседание на Народното събрание днес. Първоначално Симеонов опита да го накара да си сложи предпазно средство, но някогашният му съратник от Обединени патриоти отказа както да си сложи маска, така и да напусне залата. Квесторите бяха помолени да се намесят, но и те не успяха да го изведат.

Затова Валери Симеонов призова депутатите, седящи пред Шопов на по-малко от два метра, да се преместят, защото той бил "потенциален риск от зараза с коронавирус". Независимият депутат от "Атака" обаче остана в залата.

Лично аз се обадих на РЗИ-София и чакаме всеки момент да дойдат да ви направят констативен протокол - акт, обърна се Симеонов към Шопов. И го предупреди, че първоначалната глоба е 300 лева, а за повторно нарушение - 3000 лева. Отказа и да му даде думата. 

След като първо му беше наложена дисциплинарна мярка "порицание", след това независимият депутат Павел Шопов беше отстранен за едно пленарно заседание, заради възпрепятстване на нормалната работа на парламента, и той напусна залата на парламента.

По настояване на "БСП за България", все пак Шопов получи възможност да се изкаже. Той посочи, че има определена процедура, по която се налагат наказания, и нарече Валери Симеонов "несъстоятелен и нелегитимен заместник-председател на Народното събрание". След тези думи Симеонов, който председателства заседанието, му отне думата и го прикани да освободи трибуната, но Шопов продължи изказването си и затова му беше наложена дисциплинарна мярка - отстраняване за едно заседание.

Малко преди скандала на брифинг в парламента Валери Симеонов оповести, че досегашните мерки за дезинфекция и носене на маски в НС не са ефективни и в резултат 20% от депутатите от групата на патриотите са заразени, а при народните представители от "Воля" болните са 50%.

"Мерките, които се предлагат от правителството, са много адекватни, но трябва да се мисли и за допълнителни ограничения", обяви лидерът на НФСБ. Според него обявените днес мерки трябва да са още по-строги и да обхванат посещенията на паркове, градини, междублокови пространства, басейни и пътуванията с влакове.

По думите му децата са най-масовият разпространител на коронавирус.

Симеонов напомни, че партията му е предложила още в началото на ноември да се затворят яслите, градините и училищата, както и моловете. Мерките са закъснели, категоричен е той.

Според него не е логично да се затварят фитнесите, а басейните да останат отворени.

Лидерът на НФСБ предлага затворените бизнеси да бъдат компенсирани с 80% от миналогодишния си бюджет при ангажимент да запазят работните места. И това да е за сметка на мярката "60/40", която да отпадне.

"Има съгласно решението около 400 милиона заделени като компенсаторни финансови средства. Добре би било те да бъдат този път добре насочени по отношение на бизнесите, които са с ощетени функции. Както казах, това са туризмът, ресторантьорството, заведенията за развлечение и за хранене, транспортът, съответно фитнесите, търговските обекти в МОЛ-овете, които са принудени да затворят, за да бъде държавата фактически партньор и съпричастна с щетите, които са нанесени", заяви Симеонов. 

Той се оплака, че не е срещнало разбиране предложението му депутатите да преминат към работа дистанционно, както работи Европейския парламент.