Зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов отвърна остро на исканията на протестиращите да подаде оставка и отказа да го направи. Снощи, по време на 83-ия ден недоволство срещу властта, гражданите поискаха лидерът на НФСБ да се оттегли от поста си, след като ги нарече хулигани и вандали, които възпитават в децата омраза.

"Естествено, че за оставката ми не може да става и дума. В камбоджанската революция имаше червени кхмери, които разстрелваха всеки, който не е съгласен с тях политически. Тези, които виждате по площадите са български вариант на червените химери. Това е нещо като възроден 9-ти септември. Хвърлят яйца, защото нямат калашници. Ако имаха, щяха да трепят. Те са еманация на човешката омраза", заяви Симеонов днес в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Той коментира исканата оставка на председателя на Народното събрание - Цвета Караянчева, както и нашумялото изказване в Лом относно протестиращите и метрото.

"Тя е изключително сериозен политик и човек. Също и изключително обаятелна жена. Съчетание на тези качества се среща рядко в политиката, особено при стойностните политици. Това е партийно събрание. Метрото не е на Бойко. То е мое, ваше и на всички граждани. С тези думи искам да изразя подкрепата си към нея", каза нейният заместник.

Вчера самата Караянчева, която беше посрещната с летящи яйца и призиви "Оставка!" в Благоевград заяви, че не съжалява за думите си, които предизвикаха обществено възмущение:

"Някои си пътуват с хубавите коли по магистралите на Борисов и викат: "Ама те не стават". Ми що не ги направихте вие като не стават, бе? Що не ги направихте, а сега критикувате? Метрото! Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, ходи пеша! Това е положението. И затова няма да подадем оставка. Защото сме отговорни по това, което правим".

Валери Симеонов коментира и обвиненията на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който създаде нова партия - "Републиканци за България" - че ГЕРБ и ДПС са в тайна коалиция.

"Убеден съм, че е имало връзки на ГЕРБ с ДПС на високо ниво, но те вече са скъсани от началото на тези протести. Лидерът на ГЕРБ пожела да демонстрира, че няма връзки с ДПС. Протекоха процеси на дистанциране от ДПС. Те вече не подкрепят кворум и позиции на ГЕРБ и Обединени патриоти", каза бившият вицепремиер.

Според него Цветанов е бил генератор на процеси, при които местни лидери на ДПС са преминавали в ГЕРБ.

Все пак Симеонов изтъкна, че е в добри отношения с него.