Един от най-важните американски законодатели заяви, че след като поемат властта в Камарата на представителите през януари, демократите могат да поставят въпроса за започване на процедура за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Според думите на Джералд Надлер пред CNN, президентът се е обкръжил с "доказани лъжци" и е станал част от "заговор срещу американския народ" с цел да победи на изборите през 2016 година.

Демократът Надлер вероятно ще стане председател на Юридическия комитет на Палатата на представителите от януари, когато неговите съпартийци поемат контрола над нея. Според него, задължение на законодателите е да решат доколко сериозни са обвиненията срещу Тръмп, тъй като процедура за отстраняване на президент се започва само при наличието на сериозни правонарушения.

Надлер даде интервю за CNN само два дни, след като федералните прокурори обвиниха бившия адвокат на Тръмп - Майкъл Коен - в организиране плащане в размер на 280 000 долара на две жени, които твърдяха, че са имали сексуални отношения с Тръмп. Парите им са били изплатени, за да не говорят пред медиите пред изборите в 2016 година.

В обвинението на прокурорите се казва още ,че плащането е станало със знанието на президента и по негово указание. Според Надлер, ако това се докаже, то може да стане основание за започване на процедура на импийчмънт. Но самото отстраняване едва ли ще мине през Сената, където републиканците имат контрол и в новия си състав, който също ще започне работа през януари 2019 година.

Надлер обаче е категоричен, че Конституцията дава право за стартиране на такава процедура и заяви: "Никой не може да стои над Закона".

Доналд Тръмп отхвърля обвиненията за платените суми на двете жени - едната порноактриса, а другата модел на "Плейбой", а също така и обвиненията за връзка на неговия предизборен щаб с представители на Кремъл.