ГЕРБ се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в парламентарните избори, като за първи път го направи като коалиция. Партията на премиера Бойко Борисов ще участва на вота заедно със СДС. 

За регистрацията в ЦИК дойдоха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и лидерът на СДС Румен Христов. 

Управляващите нарушиха и друга традиция - през последните години партия ГЕРБ се регистрираше първа. Този път обаче избраха последния възможен ден за това. Приемането на документи за вота на 4 април започна на 8 февруари, а в 17 ч днес изтича крайният срок за това. Още в първия ден партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов - "Републиканци за България", подаде своите документи.

"За годините, в които управляваме, доказахме, че имаме воля да градим България и да постигаме видими резултати. Доказахме, че можем да носим отговорност. Нашата рецепта за успех е "Работа, работа, работа. Това и обещаваме на избирателите", заяви Дариткова.

Тя подчерта, че лидерът Бойко Борисов също ще бъде водач на листа.

Като невъзможни партньори от коалицията ГЕРБ/СДС посочиха БСП и "Атака".

До края на следващата седмица ще има готови листи за предстоящите парламентарни избори, каза още Дариткова. "Заедно със СДС имаме програма с ясни цели и приоритети, с която да изведем България от епидемичната ситуация и последствията от нея. Медицинският протокол е готов. Въведените противоепидемични мерки гарантират здравна сигурност на изборния процес. Нашият апел е за масово участие в изборите, защото само по този начин ще бъде легитимен следващият избран парламент и излъченото от него правителство", коментира тя.

Административният секретар на партията Цветомир Паунов добави, че в рамките на три дни са събрани 52 000 подписа, но са подали 9999, колкото е изискването. По думите му документите са приети без забележка.