Управляващата португалска Социалистическа партия внесе в парламента проект на закон за борба с непотизма в политическия живот, предаде Франс прес. Инициативата последва полемика, която от няколко седмици разтърсва правителството, обвинено, че толерира назначаването на членове на едно и също семейство в изпълнителната власт.

"Този проект на закон има за цел да внесе изменения в законодателството за назначенията. Днес той беше внесен в парламентарната комисия за прозрачността", каза говорител на парламентарната група на Социалистическата партия.

В проекта на закон е предвидена забрана за назначения в изпълнителната власт на потомци и предци, на съпрузи и на роднини до четвърто коляно от едно и също семейство.

Социалистите искат законодателните промени да бъдат одобрени до юли. Те ще се прилагат за всички членове на правителството и на техните канцеларии, за общинските власти и за структурите, подпомагащи работата на парламентаристите.

Критиките към правителството на социалистите, че толерира назначенията на членове на едно и също семейство в изпълнителната власт, бяха отправени в навечерието на европейските избори през май и на парламентарните избори през октомври. Пресата нарече скандала "фемилигейт". Миналата седмица той вече доведе до оставката на Карлуш Мартинш - държавен секретар за околната среда. Той беше под огъня на критиките заради това, че назначил братовчед за заместник началник на канцеларията си.

В португалското правителство от 2017 г. има двама министри, които в живота са двойка, а от февруари сред членовете му има баща и дъщеря.

Полемиката се разрасна, когато пресата откри още няколко други роднински връзки не само между членовете на кабинета, но и в различните министерски канцеларии. Премиерът Антониу Коща беше принуден да действа и открито отхвърли обвиненията за непотизъм в правителството му.