Френският президент Еманюел Макрон призова днес ливанските власти, станали обект на негодувание от страна гражданите, да "променят системата" и посочи, че е предложил "нов политически договор" по време на визитата си в Бейрут, опустошен от мощната експлозия от вторник, предаде Франс прес.

"Ливан не е сам", написа в Туитър френският президент на френски и на арабски при пристигането си Бейрут, където бе посрещнат от ливанския си колега Мишел Аун.

Френският президент потвърди, че ливанското правителство трябва да предприеме "неизбежни реформи". "Ако тези реформи не бъдат реализирани, Ливан ще продължи да затъва", каза Макрон.

По-късно в Джемайзе, един от опустошените квартали на Бейрут, Еманюел Макрон бе посрещнат от тълпа местни жители, гневни от политическата класа, почти непроменена от края на гражданската война в Ливан, обвинявана в корупция и нехайство.

"Народът иска падането на режима", скандираха гражданите, а Макрон ги увери, че е предложил "нов политически договор" и е поискал от ливанското ръководство на "промени системата, да спре разделението, и да се бори с корупцията".

Ливанските войници блокират път и се сражават с гневни жители, тъй като френският президент посещава квартала Джемайзе, който претърпя големи щети от експлозията

Снимка: АР/БТА

"Помогнете ни! Революция!", скандираше освен това множеството. Френският президент се смеси с хората и отдели време да размени няколко думи с тях.

Франция и бившата й колония Ливан са запазили дълбоки връзки, а президентът Макрон е първият чуждестранен държавен глава, който посещава страната след трагедията.

Той първо посети пристанището, напълно опустошено от експлозиите, където френски спасител му каза, че все още остават "големи надежди" за откриване на оцелели.

Макрон е първият световен лидер, посетил Бейрут след взрива

Снимка: АР/БТА

Пред множеството на улица Джемайзе Макрон обеща, че помощта, която ще получи Бейрут, няма да потъне в корумпирани ръце, предаде Ройтерс. "Виждам емоциите на лицата ви, скръбта и болката. Затова съм тук", ръкувайки се с хората на разрушената улица Джемайзе - квартал в предимно християнската част на столицата. Облечен в черно в знак на траур, Макрон бе посрещнат там с възгласи: "Да живее Франция! Помогнете ни! Вие сте единствената ни надежда".

Някои скандираха и лозунги против президента Аун, който е християнин маронит, съгласно ливанската система за подялба на властта и висшите държавни постове между вероизповеданията.

Макрон е първият световен лидер, посетил Бейрут след взрива

Снимка: АР/БТА

След това Макрон се отправи към президентския дворец Баабда за разговори с Аун, с премиера Хасан Диаб, който е мюсюлманин сунит, и с Набих бери, председателя на парламента, който е шиит.

Макрон е първият световен лидер, посетил Бейрут след взрива

Снимка: АР/БТА

Ливанските власти дължат на жертвите и техните семейства независимо и прозрачно разследване на катастрофалната експлозия в Бейрут, заяви френският президент Еманюел Макрон, след като се срещна с ливанските политически лидери и описа пред тях народния гняв по улиците на ливанската столица, на който е станал свидетел по-рано през деня.

В Ливан "от няколко месеца, от няколко години има политическа, морална, икономическа и финансова криза. Подразбира се, че трябва да бъде поета сериозна политическа отговорност", каза още Макрон, цитиран от Асошиейтед прес.

Френският президент заяви, че е разговарял за необходимостта от борба с корупцията и от провеждането на други реформи с президента и премиера на Ливан.

"Дойдох тук, за да демонстрирам подкрепата на френската нация за ливанския народ", каза Макрон, като наблегна върху последната дума (народ), отееблязва АП.

От цял свят пристига помощ за Ливан

По-рано днес ливанските власти дадоха срок от 4 дни да се посочат виновните за катастрофалната експлозия на пристанището в Бейрут. Ръководителите на порта вече са под домашен арест.

Броят на жертвите достигна 145 души, ранените са около 5 хиляди, десетки са в неизвестност. Международна помощ вече пристига в Ливан.

Страната преживява най-тежката си криза след края на Гражданската война през 1990-а. Ливан тази година обяви дефолт по държавния дълг, националната валута се срива, разразиха се антиправителствени протести, има чести спирания на тока и водата. Болниците и преди бяха претоварени заради COVID-пандемията.

Освен Франция, помощ изпращат Евросъюзът, редица европейски страни, Русия, Турция и държави от Персийския залив. Един от първите инциденти с амониев нитрат е в Опау, Германия през 1921-ва година.

Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че е шокиран от експлозията в Бейрут и изрази увереност, че Великобритания ще продължи да се фокусира върху нуждите на ливанския народ, предаде Ройтерс.

"Бях напълно ужасен и шокиран от кадрите от Ливан, от Бейрут", каза Джонсън и добави: "Сигурен съм, че Великобритания ще продължи да се фокусира върху нуждите на народа на Ливан"