Избори за кмет се провеждат днес в Нова Загора, Ракитово и още 5 села в страната.

До частичните кметски избори в Нова Загора се стигна след преждевременната смърт през пролетта на кмета Николай Грозев. Четирима кандидати от различни партии, коалиции и инициативни комитети за кметския пост.

Право на глас в община Нова Загора имат 29 922 избиратели. Те са разпределени в 63 секции. От които секции 44 секции ще гласуват машинно, останалите гласуват с хартиени бюлетини. Изборният ден започна в 07.00 часа и ще завършва в 20.00 часа.„

Всички секции тази сутрин са отворили без проблеми, някои от членовете на СИК не са се явили, но се подменят. В 19 секции ще се гласува с хартиени бюлетини, тъй като там има по-малко от 300 гласоподаватели.

От вчера в целия район има жандармерия и полицейски проверки.

"Във връзка с подготовката и произвеждането на частичен избор за кмет на община Нова Загора, на 3 юли в ОДМВР-Сливен e създадената организация за гарантиране сигурността, опазването на обществения ред и противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите при подготовката и произвеждането на изборите", съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Сливен.

От там допълват, че е планирано провеждане на специализирана операция на територията на РУ-Нова Загора във връзка с обезпечаване сигурността в предизборния ден и по време на изборите, както и противодействие на конвенционалната престъпност.

В община Ракитово също се провеждат частични избори за кмет след кончината на досегашния кмет Костадин Холянов, който преди това бе разследван и отстранен заради конфликт на интереси. Двама учители и двама представители на частния бизнес се борят за кметски пост на родопската община. До този момент не са регистрирани сериозни нарушения с изключение на незаконен билборд на един от кандидатите, поставен върху публична общинска собственост. С решение на общинската избирателна комисия агитационното съоръжение бе премахнато преди дни. Очаква се днес избирателната активност да достигне 50 процента.

Две села от Варненска област също избират нов кмет днес. В село Поляците, община Дългопол, кандидатите за поста са двама - Неджли Селим е кандидатът, издигнат от ДПС, а Хасан Хасан е независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. В селото ще се гласува в една секция, а избирателите са малко над 700 души.

Другият кметски вот е в село Попович, община Бяла. Кандидатът за поста е Исмаил Мехмед, издигнат от ГЕРБ. Секцията е една, а избирателите с право на глас са близо 400 души.

Частични кметски избори и в село Златна Панега, община Ябланица.  656 гласоподаватели ще определят своя кмет с частични местни избори между трима кандидати.

Те са Галин Георгиев от коалиция "Демократична България" - Обединение, Румен Илиев от ДПС и Тихомир Трифонов от ГЕРБ.

Нормално са започнали частичните избори за кмет в село Секулово, община Дулово и в село Бистро, община Алфатар на Силистренска област, съобщиха от двете Общински избирателни комисии.

Секционните избирателни комисии са отворени навреме и няма липсващи членове. Не са постъпили предложения от днес за подмяна на председател или секретар на комисия. До момента няма жалби и сигнали за нарушения.

Кандидатите за кмет на Секулово са двама - Невзад Ибрям, издигнат от ПП ГЕРБ и Билент Мустафа от ДПС. Секцията в селото е една, а имащите право на глас са 762.

В село Бистра кандидатите също са двама - Ерол Ибрям, издигнат от ПП "Възраждане" и Аяти Юсеин, издигнат от ДПС. В селото ще се гласува в една секция, а имащите прави на глас са 283 души.

Частичните избори за кмет се провеждат и с. Нова Камена, общ. Тервел. Кандидатите за кмет са двама - Георги Тодоров, издигнат от ПП ГЕРБ, и Петър Петров, издигнат от коалиция "БСП за България". До частичните избори се стигна след кончината на кмета на селото Маринела Димитрова в средата на февруари.