Министерството на отбраната разпространи видео кадри от проверката по въздух и земя на местата за евентуалното разполагане на подразделенията на Българската армия, ако бежанският натиск наложи тяхно участие.

В събота вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов издаде заповед за привеждане в готовност на 300 военнослужещи от Сухопътните войски и 50 от състава на Съвместното командване на специалните операции, по писмено искане на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Екипите имат готовност за оказване на съдействие на Гранична полиция при охрана на държавната граница в случай на необходимост.

Заедно с Красимир Каракачанов в екипа, направил обхода, участваха още изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев и директорът на дирекция "Операции и подготовка" на Министерството на отбраната бригаден генерал Станимир Христов.

В петък част от намиращите се в Турция бежанци се насочиха към европейските граници, след като турски високопоставен служител са неназована самоличност заяви, че Турция отваря границите си с Европа в отговор на ескалацията на конфликта в Сирия, където 36 турски войници бяха убити от силите на сирийското правителство.

Европейският съюз заяви, че Анкара не е обявила официално за промяна в политиката по границите си. Двете страни имат споразумение, според което ЕС плаща милиарди евро за това Турция да задържа мигрантския натиск към европейските граници.

В отговор министър-председателят Бойко Борисов обяви, че подготвя лидерска среща в България, на която трябва да се решат дълготрайно проблемите с връщането на мигрантите, военните действия в Сирия и хуманитарната криза. Централна част от нея е лична среща с турския президент Реджеп Ергоган.

"След понеделник ще ви кажа в следващите дни какви неща ще направим тук в България, за да решим дълготрайно този процес - и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с тази хуманитарна криза, и с намесата на НАТО включително", коментрира Борисов.

Премиерът припомни решението от вчера НАТО да подкрепи Турция (след смъртта на десетки турски военни в сирийската провинция Идлиб - б.р.) и подчерта, че България е била "една от действащите и най-настоятелни страни".

Няма миграционен натиск към България, но всячески трябва да се помогне на Гърция, категоричен бе Борисов. По думите му огромни парични средства вече се пренасочват към Червения полумесец за справяне с хуманитарната криза.

Българският премиер изказа съболезнования за загиналите турски войници и изрази съчувствие към хилядите бежанци, търсещи спасение от войната.