Създадените условия, повишаването на производителността на икономиката и успешните политики явно изнервят БСП. Това заяви на брифинг в парламента депутата от ГЕРБ Александър Иванов в отговор на брифинга на БСП и коментарите на левицата за Бюджет'2019.

Бюджетът за 2019 г. на правителството е представен като най-амбициозният за годините на прехода, с много силна социална насоченост, само че той изглежда с едната ръка взел от хората, с другата - дал. Това каза часове по-рано на пресконференция председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че догодина се очаква увеличена данъчно-осигурителна тежест за всеки българин, от която в бюджета ще влязат между 1,5 млрд. и 2 млрд. лева повече. "Взимат от хората през данъци, осигуровки, акцизи, за да представят същите средства като много сериозна социална политика", изтъкна Нинова.

Иванов обаче отбеляза, че повечето приходи в бюджета се формират от изсветляването на икономиката. По думите му през 2009 г. контрабандата е била 35 процента, сега е на нива под 5 процента. Това формира допълнителни приходи от мита и акцизи в бюджета и затова той се увеличава, обясни депутатът.

Повече пари в бюджета се събират и от по-добрата работа на приходните агенции - Агенция "Митници", НАП, смята Иванов. Създадените устойчиви условия за растеж и предвидимост за икономически активните субекти увеличават БВП, каза той. През 2009 г. е бил на нива от 55 млрд. лв., а за 2018 г. очакваме БВП да достигне 110 млрд. лв., т.е. два пъти повече, допълни депутатът от ГЕРБ.

През последните 10 година средна работна заплата се е увеличила три пъти, икономиката расте средно с 4 процента вече няколко години, изтъкна Иванов и допълни, че този ръст ще го има и в следващите години. Минималната работна заплата за тази година е 510 лв., добрата работа на икономиката ни дава увереност и затова МФ дава очакване за увеличаването й на 560 лв.. през 2019 г., 610 лв. през 2020 г. и 650 лв. през 2021 г., каза той. Догодина с 20 процента ще се увеличат заплатите на учителите, с 10 процента ще се увеличат заплатите на всички в бюджетния сектор. Това се казват ефективни политики по доходите на населението, а не празните приказки, коментира Иванов. Според него тези добри икономически показатели явно изнервяли БСП и от левицата ставали все по-крайни в неистините, които използват. Данъчната политика и доброто послание към инвеститорите идва от това да е предвидима, а не със стряскащата призиви за национализация, коментира депутатът от ГЕРБ.

Не очаквам от хора, които успяха три пъти да фалират българската държава, да изядат спестяванията на хората и да направят заплатите два долара, а пенсиите - един, да познават основите на икономическата теория и фискалните политики, коментира Иванов. Според него лидерът на БСП Корнелия Нинова има слаби съветници.

ГЕРБ е последователна партия - всеки който наруши закона получава полагаемото място и няма "свещени крави" в отношението на ГЕРБ, коментира депутатът Маноил Манев по отношение коментара на Нинова за случая с ДАБЧ и това, че от ГЕРБ са прехвърлили отговорността на по-малкия коалиционен партньор. "Не можеш да си морален стожер, не можеш да говориш за правата, да даваш морални оценки, когато в твоята ПГ се намира Манол Генов", обърна се Манев към Нинова. Морални стожери могат да бъдат хора, които са показали морал, допълни той.

Колеги, решете проблемите във вашата къща, не ги пренасяйте в къщата на държавата. Оставете ни да работим, оставете хората да работят, оставете ги на спокойствие, призова Александър Иванов социалистите.