Министър-председателят Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пристига на посещение в България. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата предстои да проведат работна среща в Министерския съвет, на която ще обсъдят различни теми от европейския дневен ред и от световната политика. Визитата е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП.

"Чест и удоволствие е, че съм тук в София. За мен е много важно, че съм тук, защото България е важен член на ЕС", посочи фон дер Лайен .

"През последните седмици и днес разговарям с кандидатите за сформиране на колегиум на ЕК. Тук съм, за да слушам много внимателно министър-председателя Бойко Борисов. С голям интерес ще изслушам какви са вашите приоритети и очаквания. Важно за мен е да се постигне баланс в ЕС", заяви още председателят на ЕК.

Фон дер Лайен постави акцент и върху предизвикателствата, пред които е изправен ЕС: "Дигитализация, демографски промени, които влияят върху икономиките и обществата ни, също и сигурността. Напълно съм наясно, че в период на миграция е необходимо да намерим ново начало по отношение на миграцията. Ние сме 100 % зад България и ако искаме устойчива идея в рамките на ЕС, трябва да сме на ясно, че ние разчитаме на България за действия и информация. В центъра на европейския дневен ред е и промяната на климата."

Снимка: БТА

"Изключително важно е да се инвестира в цифровизацията, образованието, защото младите хора изграждат бъдещето ни. Да инвестираме в научно-изследователските дейности и иновации", добави още тя.

През юли тази година Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за бъдещ председател на Европейската комисия. Тя е първата жена, избрана за председател на Комисията.

Снимка: БТА

"Това което Европа отчита, е и нашето много добро председателство и ролята на България, не случайно Берлинския процес беше даден основно на България и ще бъде в София. Това са резултати от много работа и лидерство на всички нива. Беше важно да има баланс между половете и хубаво си схванала това което е приоритет за нашето правителство, не само дигитализацията, но и хората, защото Централна и Източна европа имат потенциал. Сега Западът е длъжен да инвестира моного пари и да повишим конкурентноспособността на хората", заяви от своя страна българският премиер.

Снимка: БТА

"Сега, когато подреждаш ресорите и парите, с които ще разполагат комисарите, изрично казвам, че не бива да се спекулира с ресори, какво искаме и какво сме се договорили. Великобритания не знам дали ще участва, представяте ли си, ако затворя аз парламента, какво ще се случи? Всички тук ще пишете, че е диктатура", допълни Борисов.

Снимка: БТА

"В сравнение със САЩ и Китай ние сме на дъното, не само България, но и Европа. Затова трябва да развиваме мозъците си, опазването на околната среда, активно трябва да работим САЩ да се върнат в това споразумение. За миграцията ние сме пример, защото българите забравиха какво е да има мигранти по улиците, което се дължи на нашите граничари и Фронтекс", изтъкна Бойко Борисов.

Снимка: БТА

Борисов се похвали с разкритото жестоко двойно убийство и поздрави полицията и криминалистите и подчерта, че за първи път има случай да не се знае кои са жертвите, а да се разкрият убийците.

След срещата си в Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов и новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен посетиха храм-паметник "Свети Александър Невски" и храм "Света София".

Българският министър-председател е изтъкнал внушителното културно-историческо наследство на нашата страна и е добавил, че с него по свой уникален начин България обогатява облика на ЕС.

Снимка: БТА