Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе годишната си реч за състоянието на Съюза. Пред Европарламента в Страсбург тя очерта най-неотложните задачи пред Общността и действията, които Комисията ще предприеме за справяне с предизвикателствата.

Сред акцентите бяха битката с COVID-19, икономическото възстановяване, климатичните промени, сигурността и миграцията.

"Европейският съюз е обединен и се бори успешно с най-голямата криза от десетилетия", каза председателят на Европейската комисия в Страсбург. Според нея, Европа е посрещнала пандемията като истински Съюз.

Урсула фон дер Лайен каза, че когато е държала същата реч миналата година, не е било ясно дали изобщо ще има ваксина, която да ни спаси от епидемията. Днес Европа е начело на имунизацията в световен мащаб:

"Над 70 % от възрастните в ЕС са напълно ваксинирани. Ние бяхме единствените, които заделихме половината от производството си на ваксини за останалата част от света. Повече от 700 милиона дози бяха доставени за европейските граждани и още над 700 милиона — за 130 държави от останалата част на света."

Урсула фон дер Лайен обърна внимание и големите разлики в нивата на имунизация в отделните страни в Европа, което нарече притеснително. Тя не назова поименно България, но официалната европейска статистика сочи, че нашата страна е ваксинирала под 20% от пълнолетното си население, докато средното равнище в ЕС е 70%. Другата видимо изоставаща държава е и Румъния - със своите 34% ваксинирани.

Председателят на ЕК призова да се запази набраната скорост за ваксинация и предупреди, че следващата година ще е "проверка за характера" на Европейски съюз, който се бори с пандемията от КОВИД-19.

"Пандемията е маратон, а не спринт", отбеляза тя.

"Нека си гарантираме, че тя няма да се превърне в пандемия на неваксинираните", призова тя.

Фон дер Лайен обеща ускоряване на ваксинациите по света, а също ЕС да дари още 200 милиона дози ваксина на страни извън съюза.

"Основен и най-спешен наш приоритет е ускоряването на глобалната ваксинация. Вече се ангажирахме да споделим 250 милиона дози ваксина. Днес мога да обявя, че нашата мисия ще осигури дарение от още 200 милиона дози до средата на следващата година", заяви тя.

"Това е солидарна инвестиция, а също инвестиция в световното здраве", каза Фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

Тя подчерта, че ако в ЕС са ваксинирани над 70 процента от пълнолетните жители, то в бедните страни са поставени по-малко от 1 процент от наличните дози.

Друг основен акцент беше Европейски зелен пакт и конкретните стъпки срещу промените в климата.

 4 милиарда евро за борбата с климатичните промени

ЕС ще увеличи финансовата си подкрепа за борбата на по-бедните страни с климатичните премени и приспособяването им към техните последици, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент.

ЕС очаква САЩ и други страни също да увеличат усилията си, допълни тя.

По думите на Фон дер Лайен бъдещето на ЕС зависи от нивото му на технологичната готовност, най-вече от достъпа до чипове, които са жизненоважни за всичко от смартфони до електрически скутери и заводи.

Тя призова за координация на европейско равнище, за да бъде създадена своеобразна "европейска екосистема на чиповете", включително тяхното производство.

ЕК възнамерява също така да предложи ЕС да забрани продукти, произведени чрез принудителен труд, каза Фон дер Лайен в икономическата част от речта си.

Човешкото достойнство и свобода са по-важни от правенето на пари, подчерта тя.

Урсула фон дер Лайен обеща още ЕС да увеличи хуманитарната помощ за Афганистан.

100 милиона евро хуманитарна помощ за Афганистан

Европейският съюз ще отпусне 100 милиона евро като допълнителна хуманитарна помощ за Афганистан, за да се избегне "хуманитарна катастрофа". Това съобщи днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

ЕС вече обяви по-рано, че вдига четворно хуманитарната си помощ за Афганистан и съседни страни, така че да достигне 200 милиона през 2021 г.

"Трябва да направим всичко, за да избегнем реалната опасност от голям глад и голяма хуманитарна катастрофа", заяви Фон дер Лайен в годишната си реч "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент в Страсбург.

Тя уточни, че тази помощ ще е част от "нов, по-голям пакет мерки в подкрепа на Афганистан", който ще бъде представен "в близките седмици".

"Трябва и занапред да подкрепяме афганистанците в страната и в съседните страни", добави тя.

Откакто талибаните поеха властта в Афганистан на 15 август, животът в страната отчасти е спрял, по-специално заради секването на финансовите потоци от чужбина, които вливаха кръв в местната икономика, отслабена от над 40 години войни. Ситуацията се превръща в критична за милиони афганистанци, връхлетени при това от суша, последици от коронавирусната пандемия и от войните.

До края на годината ЕК ще предложи закон за борба с насилието срещу жени - "твърде много жени се наложи да живеят в страх по време на пандемията", съобщи Урсула фон дер Лайен.

"Става дума за ефективно наказателно преследване, за превенция и защита както онлайн, така и офлайн", посочи председателката на ЕК, на която принадлежи законодателната инициатива в ЕС.

ЕС се нуждае от политическа воля, за да гради отбранителна политика

Европейският съюз трябва да е в състояние да предприема военни действия без помощта на САЩ, но му липсва политически воля, заяви пред Европарламента председателката на ЕС Урсула фон дер Лайен.

"Основният въпрос е защо това все още не е станало. Може са имате най-авангардните сили в света, но каква полза от тях, ако не сте подготвени да ги използвате? Това, което ни спъваше досега, е не само недостатъчният капацитет, а и липсата на политическа воля", каза тя.

В годишната си реч пред ЕП Фон дер Лайен обеща засилване на сътрудничеството с НАТО, оглавявана от САЩ, както и нови отбранителни способности в киберпространството.

Тя обяви също, че през следващата година ще свика заедно с Франция специална среща на върха, посветена на отбраната.

Европейският съюз трябва да развива нов глобален дневен ред заедно със САЩ, заяви наред с това председателката на ЕК.

"Заедно със САЩ ще развиваме нашия нов дневен ред за глобална промяна - от новия съвет за търговия и технологии до здравеопазването, сигурността и устойчивостта", каза тя и допълни: "ЕС и САЩ винаги ще бъдат по-силни заедно".

Цялата реч на Урсула фон дер Лайен вижте ТУК >>