"Българското общество е запазило съпротивителните си сили. В тази битка Парламентарната група на "БСП за България" беше на мястото си и накара правителството да преобърне позицията си." Това каза на пресконференция заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков след заседание на Изпълнителното бюро на партията, визирайки позицията на управляващите за промените в изборното законодателство.

"Урокът, който беше даден на управляващото мнозинство, явно не е научен. Късно снощи, отново панически, хаотично и без подготовка, беше внесен законопроект, който трябва да поправи грешката от миналата седмица. Но една грешка не може да бъде поправена с друга грешка", каза Зарков. Той добави, че управляващите се опитват да неглижират ролята на държавния глава и аргументите на левицата, които бяха излагани в продължение на 26 часа в Комисията по правни въпроси и пленарната зала за промените в Избирателния кодекс.

"Днес същите тези хора, които агресивно отхвърляха аргументите ни вчера, пламенно ще ги защитават днес. Това въобще не издига ролята на парламента, а напротив - принизява я", отсече Зарков. Според него е трябвало да се изчака ветото на президента и да бъде подкрепено, или ако няма вето, да бъде променен законът.

"Коалицията е нестабилна и това е толкова очевидно, че просто не мога да разбера - как с думи някои хора се опитват да променят реалността", каза Крум Зарков. Той обясни, че това е проличало след коалиционния съвет, когато НФСБ практически е "разтрогнал" "Обединени патриоти", с изявлението, че сами ще се явяват на избори. "От ГЕРБ се примолиха миналата седмица на ДПС да спасят този парламент и ДПС откликнаха. Дали утре и вдругиден ще го направят пак, предстои да видим", обясни още народният представител.

Спасението на парламентаризма минава през разпускане на Народното събрание

"БСП и депутатите й няма да влизат в този парламент. Да не ни говорят за парламентаризъм. Що за парламентаризъм е този, при който министър-председателят, а не депутатите, решава как да се държи основната парламентарна група? Що за парламентаризъм е този, при който се правят промени на промените на законите, още преди да са влезли в сила?", възмути се Крум Зарков. Той добави, че на внесения нов законопроект на ГЕРБ снощи, председателят на НС Цвета Караянчева е подписана на шесто място.

"Първият човек в държавата е подписан шести, след партийния ръководител, след различните фурнаджийски лопати, които променят мнението си от днес до утре. Председателят е шести. Това е мястото, което управляващата коалиция определя на парламентаризма. Между 44-тото НС и парламентаризма не трябва да се слага знак за равенство. Спасението на парламентаризма минава през разпускане на Народното събрание", каза Крум Зарков.

Той добави, че в ИБ на БСП е бил определен график за работата на структурите на левицата и за народните представители от ПГ на "БСП за България", които тръгват из страната да решават проблемите на хората.

"Че политическа стабилност няма, е ясно, но няма и икономическа стабилност", подчерта още Зарков и посочи, че бизнесът е мачкан. "Последен пример е хаосът около касовите апарати. Няма социална стабилност. Хора посягат на себе си от отчаяние и се създават предпоставки за сблъсъци между гражданите", каза Зарков.

"Стига празни приказки за стабилност. Време е за работа. Всеки да се изправи пред отговорностите. Рестартът на политически процес минава през избори и с ново мнозинство, което разбира какво значи и парламентаризмът, и Конституцията на страната", заключи Крум Зарков.

 

 

 

19.02.2019 г.

гр. София