На съвместна пресконференция с президента на Украйна Петро Порошенко държавният глава изрази позицията на България за подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, предаде БТА.

Плевнелиев пристигна на двудневно официално посещение в Украйна.

Вижте снимки >>

Президентът отново посочи, че анексирането на Крим и Севастопол от Русия е в нарушение на международното право и България не признава този незаконен акт, както не признава и резултатите от референдумите в Донецк и Луганск.

За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа, каза Росен Плевнелиев.

Той изтъкна, че изходът от кризата минава през изпълнението на Минските споразумения и санкциите на ЕС срещу Русия са обвързани с пълното им изпълнение.
България подкрепя санкциите и ще работи за силна, единна позиция на ЕС в подкрепа и за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, каза още президентът.

Държавният глава изрази категоричната подкрепа на страната ни за европейската перспектива на Украйна и за отпадането на визите за украинските граждани.

Енергийната сигурност

Украйна е ключов партньор за гарантиране на енергийната сигурност на България, на Югоизточна Европа и на континента като цяло, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Ние никога няма да забравим, че България бе най-силно засегната от газовата криза през 2009 година, когато един монополист реши да спре кранчето за газ на много държави в Европа. Затова ние днес работим за диверсификация“, каза Плевнелиев, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че Украйна и България са двигатели за усилията на Европа за това газът да не бъде повече оръжие, а да бъде обикновена стока за търгуване на пазарни цени.

Ние сме сигурни, че както руски, азербайджански и много други компании, които доставят газ на Европа, ще се възползват от средата, която Европа предоставя - на правила, на конкурентост, на ясна регулация, на третия либерализационен пакет, който е изцяло в интерес на гражданите и на фирмите и който не е насочен срещу никого", коментира Плевнелиев.

Европейските правила са шансът на Европа да гарантира конкурентни цени и свободен пазар. Нека природният газ да се търгува свободно на пазарите, а да не бъде инструмент за дестабилизиране на една или друга държава, каза още българският държавен глава.

Президентът Петро Порошенко заяви, че страната му е заинтересована от дългосрочни стабилни цени в енергетиката и от енергийната сигурност на Европа.
Той благодари на България за подкрепата за енергийната независимост на Украйна. Порошенко благодари на България и за подкрепата за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната му, за пълното прилагане на Минските договорености, за евроинтеграционните стремежи на Украйна и за въвеждането на безвизов режим за украинските граждани с ЕС от 2016 г.

Българското малцинство

Плевнелиев и Порошенко са обсъдили и положението на българското национално малцинство в Украйна и въпроса за хуманитарното сътрудничество за неговата подкрепа.

Българската диаспора в Украйна наброява около 250 000 души и е най-голямата българска общност извън територията на България.

Днес се обединихме в един глас и с много нови идеи и проекти как да им помогнем - с изпълнение на европейски проекти и с общите усилия на двете държави, каза Плевнелиев. Той изрази признателност за политиката на украинското правителство по отношение на изучаването на български език.

Президентът изтъкна и позицията, че каквито и реформи да се правят в Украйна - конституционни, административни, те ще бъдат правени по европейски начин и ще помогнат на българското национално малцинство да се интегрира добре и да запази своята силна връзка с България.

Двете страни подписаха споразумение за обмен на специализанти, студенти и докторанти за пълен срок на обучение, размяна на лектори по български и украински език, подпомагане на образователната дейност на българската общност в Украйна.

Скъсани български знамена

Неизвестни лица са разкъсали около 15 български знамена в нощта срещу 7 юли в центъра на Киев. Флаговете са били разположени там заради днешната визита на българския президент Росен Плевнелиев в Украйна, предаде ТАСС.

От градския съвет са убедени, че причината за това е объркване на българското знаме с това на Русия.

"При нощното осветление зелената ивица на флага на България, намираща се между бялата и червената, може да бъде приета като синя, което очевидно е станало причината за вандализма", посочили в съвета.

Киевските власти са поднесли своите извинения на българския народ и на ръководството на страната.