Придвижването на ескадрения миноносец (разрушител), въоръжен с управляеми ракети, е било потвърдено за телевизия Си Ен Ен от двама американски военни представители, предаде БТА.

Вижте снимки >>>

"Решихме да изпратим кораб в Черно море, който ще пристигне там до една седмица", каза преди два дни пред журналисти говорителят на Пентагона полковник Стивън Уорън.

"Доналд Кук", който е базиран в Испания, принадлежи към класа ескадрени миноносци (разрушители) "Арли Бърк". Въоръжен е с противоракетна система "Иджис" и крилати ракети "Томахок", съобщава РИА Новости.

Влизането на американския военен кораб в Черно море предшества срещата на 15 април на висши политически представители от НАТО, които ще обсъдят и евентуално одобрят серия препоръки за допълнителни военни мерки, включително съкращаване на "времето за отговор" от силите на НАТО в случай на криза.

Други възможности за НАТО са нови военни учения със страните членки, включително САЩ, и евентуално предоставяне на военни съветници на Украйна.

На 11 март вече се проведоха учения в Черно море и Полша.

САЩ са удължили срока на пребиваването в Черно море на ескадрения миноносец "Тръкстън" и планират да изпратят там допълнителни ресурси. Този кораб по план трябваше да напусне района на 21 март.

На 13 март „Тръкстън” акостира в пристанище Варна след завършването на съвместното учение между България, Румъния и САЩ в Черно море.