България ще продължи да подкрепя украинския народ в борбата му за свобода, суверенитет и европейско бъдеще, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук, съобщиха от пресцентъра на парламента.

"Пример за това е и приетото на 27 септември 2023 г. от Народното събрание решение за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна", посочи Росен Желязков. Председателят на украинския парламент изрази благодарност към страната ни за последователната и навременна подкрепа, която оказва на Украйна и нейния народ.

Председателите на законодателните институции на България и Украйна разговаряха в рамките на Европейската конференция на председателите на парламенти, организирана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), в Дъблин.

Председателят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук изрази благодарността си за устойчивата подкрепа, която българският парламент оказва на страната му. Предоставянето на хуманитарна, техническа и военна помощ, в това число и решението на българския парламент от вчера, демонстрира волята на България да остане солидарна с украинския народ, подчерта той.

Снимка: Пресцентър на Народното събрание

"България няма да отстъпи от позициите си, с които остро осъжда руската агресия и настоява за възстановяване на международния правов ред", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той увери своя колега, че страната ни ще подкрепя украинския народ в борбата му за свобода, суверенитет и европейско бъдеще толкова дълго, колкото е необходимо.

Вчера Народното събрание реши България да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие, с отпаднала необходимост. Решението беше гласувано по време на закрито заседание.

С решението се задължава Министерският съвет да предприеме необходимите действия. Вносители на проекта за решение са Бойко Борисов и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Кирил Петков от ПП и Делян Пеевски от ДПС.

Опозицията обвини управляващите, че всъщност подаряват годни за употреба ракети, а Русия реагира остро и предупреди, че това би било погазване на двустранен договор от 2002 г.