Той обясни пред журналисти след среща с баварския вътрешен министър Йоахим Херман, че програмата му е много натоварена. Цветанов добави, че когато отиде, трябва да има нещо важно, с което да запознае представителите на съвета.
„Може би за някой арестуван съдия, за да бъдем по-обективни в оценките, които даваме”, даде пример Цветанов, цитиран от "Фокус".

Вчера той каза, че според него членовете на ВСС са твърде много и политическата квота в него е излишна.

"За каква независима съдебна власт говорим, когато се търси политически чадър върху хора, които злоупотребяват с участието в изпълнителната власт, вземайки решения", попита риторично той.

Министърът отбеляза, че в Бавария осъдените получават много по-тежки присъди, докато, за съжаление, в България за последните 20 години все още няма осъдени лица от висшите етажи на властта и от тежката организирана престъпност.
"За 20 години преход хората усещат и знаят, че има корупция, а няма осъдени и от тяхната оценка е видно как функционира съдебната система. Не трябва да се приема, че министърът на вътрешните работи има някакви претенции към българската съдебна система, това са претенции, които има цялото българско общество, ЕК и виждаме, че имаме една неефективност в правораздаването на лица, задържани по извършване на престъпления", добави вицепремиерът.

"Оценката на обществото е изключително важна, защото в края на краищата формирането на заплатите както в сектора за сигурност на правоохранителната система, така също и на правораздавателната система на българския съд се формира от данъците, които плащат българските граждани", заяви още Цветанов.

Според него не е редно министърът на вътрешните работи да инициира промени в съдебната система. Той изтъкна, че за него е по-важна помощта на неправителствения сектор, политическата воля на депутатите в парламента и представителите на съдебната система, за да се направи една реална съдебна реформа.

За пореден път Цветан Цветанов заяви, че и в системата на МВР има хора, които уронват престижа и такива трябва да бъдат отстранявани.

Той отбеляза, че се извършва и постоянни проверки на това, което е правено в закритото вече Министерството на бедствията и авариите, съобщи БТА. Министърът е възложил комплексна проверка на сигнали, които са получени от отчета на директора на "Гражданска защита". От МВР са направили цялостен анализ за последните пет години на обекти, в които има преповтаряне на отпусканите от държавата финансови средства. По думите му за миналата година имало усвоени около 56 млн. лева, а няма извършена нито една насрещна проверка, което говори за занижен контрол. Цветанов обясни, че всичко е правено по закона за обществени поръчки. Проверяват се хора в изпълнителната и местната власт.