Преди няколко дни бившият вътрешен министър отказа да му бъде направена регистрация в качеството му на обвиняем, за което му бе съставен акт за неизпълнение на полицейско разпореждане. Той трябва да плати глоба.

Оказа се, че самият той е подписал такава заповед през 2011 г. Въпреки това, депутати от ГЕРБ внесоха питане до вътрешния министър Цветлин Йовчев дали и на други премиери и министри са били подлагани на такава регистрация от 2003 г. досега.

"Тъжното е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем, за да осъзнаеш, че в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не, и че собствената ти наредба противоречи на Конституцията. Ако го осъзнаваш, когато наредбата засегне собствените ти права, означава, че не си го осъзнал в момента, в който си я подписал и е засегнала правата на хиляди", каза още днес главният прокурор пред журналисти. 

Той подчерта, че към Цветанов като обвиняем няма специално отношение и той не е подожен на унижение. И добави, че изрично в закона е казано, че за лица, спрямо които е предявено обвинение, процедурата за криминална регистрация се прилага. По същия начин се прилагала и процедурата за отнемане на оръжие. За да се промени наредбата, трябва да бъде направена и промяна в Закона за МВР. 

Цацаров коментира и второто обвинение на ексминистъра - за спрени СРС-та срещу бивш антимафиот, за което адвокатът му вчера заяви иронично, че е доста екзотично - за откраднати катерушка и пързалка.

"Ако си представим, че освен кражба на цял такъв комплекс от съоръжения пред един хотел, които полицейски служител е поръчал на криминално проявени лица, за да бъдат преместени пред друг хотел, който е стопанисван от него. Ако си представим, хипотетично, че освен катерушки, имаме и изнудване и длъжностно престъпление и стигнем до извода, че съдия е разписал СРС-тата, дали ще опрем само до катерушката?", попита риторично главният прокурор.

Менков срещу Цацаров: "Екзотично" ли е второто обвинение на Цветанов?