Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов в предаването "Седмицата" на Дарик радио. По-късно от НСО потвърдиха информацията, изнесена от Цветанов и уточниха, че въпросните двама служители са били освободени от длъжност.

В отговор на въпрос дали има персонални промени сред охраняващите от НСО след инцидента с Ахмед Доган, Цветанов посочи, че не е забелязал да има.

За освободените от НСО се разбра в отговор на въпрос към вицепремиера за сигнала, получен в канцеларията на предишния президент Георги Първанов.

В днешния си брой в. "24 часа" публикува интервю с Димитър Вучев-Демби, от което се разбира, че той, часове след атентата срещу Златомир Иванов-Баретата, е подал сигнал в МВР за това, че Алексей Петров и Баретата на среща през 2009 г. разпределяли наркопазара и опитвали да подчинят целия криминален контингент. По това време Петров е служител на ДАНС. Именно Демби подал през 2009 г. и жалба до президентството, в която описал, че докато Петров е сред шефовете в ДАНС, спецагенцията пази Златко Баретата и дясната му ръка Мартин Станков-Рашо, както и цялата му структура за разпространение на наркотици в София.

За това писмо, постъпило в президенството, съобщи вчера до медиите предишният президент Георги Първанов. Дни след като Вучев подал сигнала, близък на Алексей Петров служител на ДАНС и двама братя, разследвани и оправдани за похищения, опитали да отвлекат Демби от заведение на околовръстното шосе в София, разказал самият той на полицията. Заради новосъбраните данни има версия, че конфликт след разговора на Петров с Иванов и последвалият арест на Баретата през 2009 г. може да са свързани със сегашния атентат срещу Златомир Иванов.

В отговор на въпрос по темата Цветанов обяви, че предишният президент Георги Първанов не е обърнал никакво внимание на сигнала на Демби. "Ако го беше изпратил до службите, те щяха да го проверят и да се произнесат", обясни вътрешният министър. В петък Георги Първанов коментира, че Цветанов е излъгал в тв интервю, че в писмото се споменава името на Алексей Петров. В жалбата бе написано: „Задържането ми и образуването на наказателно производство срещу мен беше поръчано от лице, което беше с гола глава, което впоследствие разбрах, че е от охраната на Бойко Борисов”, съобщи Първанов. Той уточни, че във въпросната жалба не е било споменато името на Петров, но пък "има внушение за Бойко Борисов". А може би Цветанов, знаейки текста на писмото, е скроил номер на Борисов", се казва още в отговора на Първанов.

  Цветанов отказа да съобщи днес дали след стрелбата по Златко Баретата вече има заподозрени. Той посочи, че причината за случилото се най-вероятно са неуредени сметки от миналото, защото макар и под домашен арест Бератата е бил ограничен в извършването на престъпна дейност. Като вижда ситуацията в съдебната система, организираната престъпност си разчиства сметките, обобщи вътрешният министър.

Цветанов обаче посочи, че домашният арест не е пълно ограничение и заради бавните съдебни процедури в България, е възможно да се стига до такива случаи. Домашният арест в съчетание с дългите съдебни процедури дават възможност да се влияе на свидетелите и в крайна сметка да се стигне до там, че от няколкогодишна присъда да не се излежи нито един  ден, защото домашният арест се броял за излежана присъда.

Цветанов посочи, че до 2011 г. службите от Европа и САЩ се били отказали да работят с България и в страната нямало никакъв напредък в борбата с организираната престъпност, чиито гръбнак към днешна дата бил пречупен.

До 5 февруари, когато има заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента, Цветанов каза, че няма да говори по разследването на атентата в Бургас. Там щял да представи доклад с конкретни данни и тогава щял ода се прецени какво да се оповести публично.


Вчера премиерът Бойко Борисов подчерта, че се очакват арести след стрелбата срещу Баретата. "Убеден съм, че ще бъдат задържани виновниците (за стрелбата по Златко Баретата - б.р.), така както много убийци имат вече присъди. Преди три години като имахме подобен инцидент на публична престрелка, след това една по една паднаха групите на „Килърите”, на „Наглите”, заяви Борисов.

Днес, в предаването на Дарик, Цветанов коментира, че в началния етап на разследването няма как да се обявяват факти, които са свързани с евентуални заподозрени или с евентуални версии, които вече се изчистват. Разсъждението на премиера Бойко Борисов, че ще има арести за стрелбата срещу Баретата, е принципно очакване, посочи още той.