Това заяви пред журналисти в Бургас министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод решението на Конституционния съд, с което отмени законодателните промени, забраняващи посланици с досиета да заемат висши дипломатически постове, предаде БТА.

"В Германия, Холандия, Великобритания имаме подобни посланици и от там всъщност са най-острите критики. Аз съм имал случай, когато съм ходил в тези държави, и посланиците не са присъствали на срещи, които сме правили на двустранно ниво и на политическо такова. Защо? Защото и те самите не се възприемат добре от нашите евроатлантически партньори", изтъкна вицепремиерът, цитиран от "Фокус".

Той беше категоричен, че ще има предложение от Министерски съвет и укази от новия президент за отзоваване на въпросните посланици.
"И това ще бъде политика, която ще бъде само и единствено водена от интересите на държавата, на обществото и връщане на доверието на външната ни дипломация по начин, който да съответства на новите евроатлантически ценности", каза още Цветанов.

Министърът беше категоричен, че правителството е това, което оценява качествата на външната дипломация, която са прави от даден посланик и критериите, по които могат да бъдат отстранени посланици.
"Предложението на КС е, че това не би трябвало да бъде аргумент, за да може да бъде отстранен един човек от даден посланически пост. Тук е моментът да кажа, че това е само едно решение на КС, с което ние реално ще се съобразим и няма да бъде основание махането на този посланик, че е бил агент на ДС. Има други параметри, които трябва да бъдат покрити от тези посланици.  Ние ще се придържаме към тези параметри", каза още Цветанов. 

Вчера депутатът от БСП Любен Корнезов предупреди новоизбрания държавен глава Росен Плевнелиев, че решението на КС е със статут на закон и ако издаде указ за отзоваване на посланиците заради това, че имат досиета, ще започне мандата си с противозаконно действие.