Това заяви пред БГНЕС депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров, който е член на антикорупционната комисия в Народното събрание и бивш шеф на разузнаването.

След като бяха изказани толкова много приказки от вътрешния министър, и то политически, аргументира се Гяуров и продължи: "Никой министър не може да си позволява обвинения към съдебната система още повече, ако няма конкретни доказателства, това е изключително некоректно.
 
Думите му дойдоха часове, след като Цветан Цветанов заяви по повод освобождаването на Алексей Петров под домашен арест, че съдебната система е в услуга на организираната престъпност. Това предизвика моментална реакция от Софийския апелативен съд, който пусна бившия агент от ДАНС. В нея се казваше, че в правова европейска държава, каквато България претендира да е, са недопустими подобни изявления. Магистратите цитираха и думи на министъра в интервю, в което той казва, че “съдиите са подложени на огромни изкушения” и "когато зашумолят парите, нещата се променят в друга посока”.

Гяуров каза още, че Цветанов коментира без да е наясно с детайлите по делото и промяната на мярката на неотклонение на Петров. Според депутата съдът е подходил "абсолютно принципно".
"Защото мярката за неотклонение не е наказание. Тя, според закона, се взема, за да може да облагодетелства разследването и да доведе до установяване на обективната истина", обясни той.

Гяуров отбеляза още, че ако през месеците, в които Петров беше държан в ареста, не са събрани достатъчно доказателства или те не дават основание на съда да им се доверява, тогава магистратите нямат друг изход.

"Няма полза взаимно институциите да си уронват авторитета, защото съдебната власт е част от държавата", коментира на свой ред говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова тази сутрин пред БНТ.
Тя поясни, че магистратите не са могли да не реагират на обвиненията от страна на вътрешния министър.

По думите й досега никой не е предприел разследване срещу тази съдии, които непрекъснато са обвинявани.
„И този някой, който трябва да разследва, е МВР. Много е лесно в публичното пространство да хвърляш обвинения срещу съдии. И ако беше обикновен гражданин, той имаше право да заведе дело и за клевета, но понеже ние сме вътре в съдебната система, винаги се въздържаме да си защитаваме правата по съдебен ред”, каза още говорителят на Съюза на съдиите.