Оперативното дело на ДАНС, за което се разбра миналата есен, предизвика политически скандал заради твърденията, че в него има данни за "черни" каси на ДПС.
Министърът коментира, че той лично не вижда голям ефект и резултат от разработката, защото много от засечените лица вече не са на такива длъжности, които могат да генерират корупционни практики, предаде БТА. Цветанов уточни, че след като се получат указания от прокуратурата и при сформирането на специализираните междуведомствени екипи, които трябва да заработят от 1 октомври, ще се прецени възможността за реализация на тази разработка. "Липсата на политическа воля е попречила да бъде разкрита обективната истина по този случай. Фактът, че няма никаква реализация по делото, говори, че е имало някакво възпрепятстване на работата по разработката", заяви Цветанов, който обаче уточни, че няма безспорни доказателства за възпрепятстване.
Според него получената оперативна информация не е материализирана в годни доказателства. Той отбеляза, че изминалото време и прекаленото публично говорене са допълнителен фактор, пречещ на събирането на доказателства. Ръководството на МВР притежава необходимата воля да работи за разкриване на истината, отбеляза министърът. По думите му разработката "Лиана" може да послужи на днешното управление като пример как да не се допуска "забатачване" на подобни дела, свързани с корупцията по висшите етажи на властта.
Иван Костов постави въпроса дали е вярно, че когато настоящият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов е информирал бившия вътрешен министър Румен Петков за разработката "Лиана", лицата по разработката са спрели да ползват телефоните си.
Иван Костов постави въпроса дали е вярно, че когато настоящият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов е информирал бившия вътрешен министър Румен Петков за разработката "Лиана", лицата по разработката са спрели да ползват телефоните си.
Цветан Цветанов заяви още, че за сегашното правителство борбата с политическата корупция е сред основните приоритети. Цветанов каза, че е създадена работна група, която трябва да подготви стратегически документи за борба с корупцията и организираната престъпност, и да ги внесе за обсъждане в Министерския съвет до 15 ноември.
Подготвен е график с 57 мерки за периода септември-декември 2009 г. с конкретни срокове и отговорности, със законодателни, административни и организационни инициативи, които да гарантират продължаване на съдебната реформа и постигане на конкретни резултати в противодействието на корупцията и организираната престъпност, посочи министърът.
Цветанов отбеляза, че е подобрена координацията между МВР и ДАНС. След подписаното споразумение на 8 септември между МВР, ДАНС и прокуратурата се създават специализирани междуведомствени звена за подпомагане на разследването на лица и организирани престъпни групи по образувани досъдебни производства.