Обсъдено е създаването на система за видеонаблюдение на всички ГКПП-та. Камерите ще бъдат поставени заради постъпили сигнали за служители от всички служби на граничните пунктове, които имат „нерегламентирани контакти с хора, свързани с лошия имидж на държавата”, обясни Цветанов, цитиран от "Фокус".
Слабост и неконцентриране на целия ресурс на държавата в борбата с организираната престъпност, са констатирали още ръководителите на трите институции по време на среща днес.
„В момента е нереално цялото обезпечаване на всички ГКПП, но трябва да започнем оттам, където има най-голям риск. И сега има видеокамери на някои ГККП-та, но те са охранителни и качеството на записа не позволява да бъдат правени справки за заподозрени в престъпна дейност лица", уточни Цветанов. Според него е логично държавата да намери пари, защото възвращаемостта им и ефектът на превенция са гарантирани. Всяко от ведомствата може да реши проблема отчасти, но от МВР се надяват на по-цялостен подход. Картината от видеонаблюдението ще се получава директно в централното митническо управление, предаде БГНЕС.
Най- напред системата ще бъде изградена на ГКПП-Капитан Андреево, като най рисков. Цветанов определи като притеснителен факта, че новият директор на Гранична полиция Захарин Пенов не е получил данни за никакви нарушения през последните две години. Неговата информация се разминава с тази на „Вътрешна сигурност“. 
„По всяка вероятност ще се наложат и кадрови промени в тази посока на този пункт“, заяви министърът.
Другата седмица се очаква и шенгенската комисия, която да извърши проверка на морската ни граница.
Според бившия ширектор на ГДБОП и настоящ на агенция „Митници“ Ваньо Танов проблемите с контрабандата у нас са в две категории - там където страната ни е външна граница на ЕС - вносът на карго товари, а на вътрешната за ЕС – на горива, алкохол и цигари.