Това заяви в интервю за Дир. бг известният журналист Иван Бакалов по повод медийно-политическия скандал, който се разрази миналата седмица и доведе до оставката на народен представител от ГЕРБ.

Г-н Бакалов, заплашиха ли наистина депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов журналиста Виктор Николаев, или неуместните им (не за първи път) реплики провокираха чувствителната за медиите тема за натиска от властта? Която се изостри още повече с неговия ултиматум, ако не му се извинят, да ги съди...

– Антон Тодоров директно обясни на Виктор Николаев, че може да му изстине мястото, както на колежката му Ани Цолова. И това ако не е заплаха... Валери Симеонов не е заплашвал, но се изказа по начин, очевидно неадекватен към журналисти. Даденият от него срок да му се извинят няколко големи медии е също пълна неадекватност. Много си е повярвал и се мисли за голям политик и фактор в обществото, а реално вече е за посмешище.

Но не трябва да се забравя, че има хора, които го подкрепят и хора, които са отвратени от медии и журналисти. Успехът на Тръмп в Щатите отчасти се дължи на това. Той стана президент, плувайки срещу течението и опълчвайки се на всички медии.

 - Справедливи ли са гласовете, които се чуват в социалните мрежи, че всъщност вина за ситуацията имат и ръководствата на големите телевизии, които са зависими от евросредства за реклама, давани от държавата?

- У нас журналистите, особено от телевизиите, не могат да срещнат голямо съчувствие. Защото телевизиите ни са силно контролирани и манипулирани, а това си личи директно във всяко предаване. Какви въпроси задават и какви не задават на гостите си – всичко е очевидно, зрителят се дразни. Научава нещата с истинските им имена от интернет, някои сайтове, Фейсбук. Телевизиите са зависими от властта не само заради еврофондове.

У нас се установи олигархия, сливане на политика и бизнескръгове, които взаимно се обслужват, контролират, рекетират, и които естествено посегнаха да овладеят медиите, за да не им пречат. Това гледаме в момента. Телевизиите у нас не съществуват пазарно, не са независими, а са финансирани и контролирани от когото трябва. Очевидно е.

- Подкрепяте ли призива на Асоциацията на европейските журналисти Тодоров, Симеонов и изобщо „силните на деня" да бъдат бойкотирани и да не бъдат канени в телевизионните студия?

- Не съм сигурен, че ще стане, защото силно контролираните телевизии канят гости, които им спускат пресцентровете на партиите и на институциите. Те не могат да си представят да правят друга журналистика, освен да си общуват с пиари, които да им осигуряват гости. Така че бойкот няма да се състои. Но дори да се състои, ефектът ще е слаб.

И въобще, присъствието на едни или други гости в някоя телевизия е ресурс и средство за натиск от страна на властта. Ако Борисов нареди на своите да не гостуват в някоя телевизия, той я поставя в неблагоприятно положение – например не могат да интервюират в студио нито един министър или човек от някакви институции. Бойкот. Това се нарича модерна цензура, от Би Би Си преди години така го нарекоха. У нас обаче няма модерна цензура, а допотопна.

И телевизиите, и хората в тях, дори да не им оказват натиск (а те им оказват, в някои като Нова тв направо има политкомисарка, която спира и пуска гости, теми), те сами се стараят да не дразнят много властта. Затова е пресилено да се мисли, че Ани Цолова или Виктор Николаев с нещо са застрашили властта и гостите си с въпроси.

- За утре е насрочен и протест на журналисти пред Министерски съвет. Очаквате ли някакъв ефект от него?

- Не очаквам, освен че ще покажат протеста всички телевизии, да се отчетат, че са за свободата на словото. Все пак е полезно. Някое изказване може да се промъкне тук-там.


Иван Бакалов е работил във всекидневниците „24 часа”, „Сега”, „Новинар”, „Труд”, колумнист в седмичници и списания. Редактор и издател на електронното издание – e-vestnik.bg. Преподавател в Журналистическия факултет на СУ "Климент Охридски".