"Категорично сме против намесата на чужда държава във вътрешните ни дела", заяви за Франс прес на БСП Корнелия Нинова, предаде БТА.

Тя осъди като "явна намеса" инструкциите на редица високопоставени турски официални лица към турското малцинство в България как да гласува.

"Тази намеса е недопустима", заяви за агенцията лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Той обаче призова към "дипломация" със съседката Турция.

От една седмица София обвинява Анкара, че подкрепя новата партия на турското малцинство в България ДОСТ. Турското малцинство наброява около 700 000 души при общо население 7,4 милиона души, а в Турция гласуват около 60 000 турци с българско гражданство.

ДОСТ е нова турскоезична партия в България. Тя е подкрепяна от Анкара и си поставя за цел да конкурира традиционната партия на турското малцинство в България ДПС, което е с резервирано отношение към турския президент Реджеп Тайип Ердоган. ДПС бе трета по големина сила в последния парламент, отбелязва Франс прес.

България е традиционно една от най-русофилските страни в ЕС. Новият президент Румен Радев, чиято кандидатура се подкрепяше от социалистите, призовава за балансирани отношения между София и Москва, без да поставя под въпрос членството на страната в ЕС и НАТО, отбелязва агенцията.

Изборна победа на социалистите ще засили това сближаване. Лидерът на БСП повтори противопоставянето си на санкциите на ЕС срещу Русия, които по думите й "не водят до желания политически резултат".

"България и ЕС трябва да възобновят нормален диалог с Русия", каза Корнелия Нинова и заяви, че ако партията й дойде на власт, тя е готова да гласува против удължаване на санкциите, които ЕС е наложил на Русия заради украинския конфликт.

"Санкциите ще продължат докато Минските мирни споразумения не се спазват", заяви Бойко Борисов. "Като член на европейското семейство и лоялен член на НАТО, ние твърдо ще спазваме ангажиментите си" по този въпрос, добави той.